GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci ranije od planova šalju novi nuklearni arsenal u Europu

Amerikanci ranije od planova šalju novi nuklearni arsenal u Europu
ZAOŠTRAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 19:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sjedinjene Države ubrzale su program obnove nuklearnih bombi koje se nalaze pohranjene u bazama europskih saveznika te će nove bombe B61-12 početi stizati u Europu ovog prosinca, umjesto sljedećeg proljeća, kako je prvotno bilo planirano.

Tu je informaciju otkrio portal Politico, pozivajući se na dva izvora upućena u ove planove te na diplomatski dopis američke diplomacije u kojem stoji kako su američki dužnosnici na sastanku iza zatvorenih vrata u Bruxellesu ovog mjeseca obavijestili europske NATO saveznike o skorom dopremanju bombi.

Program obuhvaća planiranu obnovu NATO-ova dijeljenog nuklearnog arsenala u Europi - oko stotinu bombi B61 raspoređenih u šest zrakoplovnih baza u pet država članica NATO-a. Bombe su smještene u posebnim bunkerima u bazama Kleine Brogel u Belgiji, Büchel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi u Italiji, Volkel u Nizozemskoj i Incirlik u Turskoj. Podaci koliko je točno bombi u kojoj od baza čuvaju se u najstrožoj tajnosti, piše Jutarnji list.

Trenutačno se u europskim bazama nalaze bombe B61-4 koje su se počele proizvoditi 1979. godine i približavaju se kraju svojeg radnog vijeka. Riječ je o bombama varijabilne razorne moći, koje se mogu podesiti na snagu eksplozije od 0,3, 1,5, 10 ili 45 kilotona. Bombe su gravitacijske, bez ikakvog pogona, i mogu ih nositi strateški bombarderi B-2A te višefunkcionalni lovci i lovci-bombarderi poput F-15E, F-16C/D i Panavia Tornada, a moći će ih koristiti i nevidljivi lovci F-35 te budući nevidljivi bombarderi B-21. Najnovije verzije, B61 Mod 12, navodno su znatno preciznije od svojih prethodnika te mogu pogoditi metu u krugu od 30 metara, a dizajneri tvrde da bi raspršili znatno manje radioaktivnih čestica od svojih prethodnika.

Politički analitičari u Europi ostali su zatečeni najavom o pomicanju termina obnove, s obzirom na to da je cijeli kontinent trenutačno u stanju povišene napetosti oko moguće eskalacije rata u Ukrajini na nuklearnu razinu. Tom Collina, analitičar neprofitne organizacije za razoružanje Ploughshares Fund, izjavio je za Politico kako vjeruje da se radi o poruci koja je prvenstveno upućena NATO saveznicima. "Starije bombe B61 već su tamo. Rusi to znaju. One rade sasvim dobro. Nove će biti novije, no to stvarno nije tako velika razlika. No, to bi mogao biti način kako umiriti saveznike u trenutku kad se osjećaju ugroženi od Rusije", rekao je Collina.

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, rekao je kako je obnova skladištenih nuklearnih bombi u Europi nevezana s događajima u Ukrajini te da se ne može govoriti o ubrzavanju.

"Modernizacija američkih B61 u tijeku je već godinama i planovi zamjene starijeg oružja nadograđenim verzijama B61-12 dio su dugo planiranih i zakazanih modernizacijskih napora", dodao je general Ryder.

Tagovi: nuklearne bombe, nuklearno oružje, Patrick Ryder, pentagon
PROČITAJ I OVO
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE