GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci poslali Izraelcima ključnog generala, bliži se kopnena invazija

Amerikanci poslali Izraelcima ključnog generala, bliži se kopnena invazija
BLISKI ISTOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
TEL AVIV - General pukovnik Marinskog korpusa James Glynn, bivši zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije marinaca, nalazi se u Izraelu kako bi savjetovao Izraelske obrambene snage (IDF) o njihovim trenutnim operacijama i uoči očekivanog kopnenog upada u Gazu, piše CNN, pozivajući se na dobro upoznatog američkog dužnosnika.

Dužnosnik nije želio dati pojedinosti o vrsti savjeta koji bi Glynn ponudio, ali je primijetio da Glynn može iskoristiti svoje desetljeće iskustva kako bi ponudio pomoć u "široj slici" koja okružuje sukob u Gazi.

Glynn je trenutačno zamjenik zapovjednika za poslove ljudstva i pričuve, pomažući u vođenju napora službe da regrutira i zadrži nove marince. Prethodno je bio zapovjednik Zapovjedništva marinskih snaga za specijalne operacije (MARSOC) i ima značajno borbeno iskustvo u Iraku.

Axios je prvi izvijestio o Glynnovoj ulozi u Izraelu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da je Bidenova administracija poslala u Izrael "nekoliko relevantnih vojnih časnika" koji imaju "iskustvo za koje vjerujemo da je prikladno za vrste operacija koje Izrael provodi i koje bi mogao provoditi u budućnosti".

Kirby je rekao da će ti časnici također "postavljati teška pitanja, ista teška pitanja koja postavljamo našim izraelskim kolegama od početka".

Američki dužnosnik rekao je da to uključuje pitanja o tome kako Izrael planira izbjeći civilne žrtve, s obzirom na broj poginulih civila koji je naglo porastao dok IDF bombardira obalnu enklavu.

Glynn nije najviši američki časnik koji je posjetio Izrael od terorističkog napada Hamasa 7. listopada. Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a general Michael “Erik” Kurilla posjetio je Izrael prošli tjedan i sastao se s višim izraelskim vojnim čelnicima, uključujući načelnika stožera general-pukovnika Herzija Halevija.

Glynnova uloga je odvojena od tima snaga za specijalne operacije koje je ministar obrane Lloyd Austin poslao u Izrael u danima nakon napada Hamasa. Taj je tim imao zadatak pomoći Izraelu s obavještajnim podacima i planiranjem u vezi s naporima spašavanja talaca.

Tagovi: James Glynn, izraelska vojska, Izrael, Gaza
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE