GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američkim sveučilištima prijeti gubitak do 15 milijardi USD zbog smanjenog interesa kineskih studenata

Američkim sveučilištima prijeti gubitak do 15 milijardi USD zbog smanjenog interesa kineskih studenata
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 08:25
Autor: Matej Balen
PEKING – Gotovo 370 tisuća kineskih studenata je bilo upisano na američka sveučilišta u 2018. godini, a zbog političkih i sigurnosnih razloga, ove brojke bi mogle biti višestruko smanjene u narednoj akademskoj godini.

Prema izvješću US-China Economic and Security Review Commission-a, interes za studiranje na američkim sveučilištima je višestruko pao među kineskim studentima, kao kombinacija tržišnog rata i pandemije koronavirusa. Američka sveučilišta čak trećinu svojih godišnjih prihoda dobivaju od školarina međunarodnih studenata, a najveća od tih međunarodnih grupa je upravo kineska.

I dok je akademska godina 2018/19 imala rekordnih 369.548 kineskih studenata koji su studirali u SAD-u te pritom platili više od 15 milijardi USD na školarinama. Iduća akademska godina će, prema izvješću, imati višestruko manje kineskih studenata od kojih 83 posto plaćaju pune školarine, a sve kao rezultat više faktora, od političkih do sigurnosnih.

Većina promidžbenih evenata od strane američkih sveučilišta je ove zime i proljeća bila otkazana, a velika većina američkih agenata nisu niti bili u prilici doći u Kinu, zbog čega su prijave kineskih studenata drastično pale. Drugi razlog su sve lošiji politički odnosi Kine i Sjedinjenih Država, zbog čega se mnogi kineski studenti osjećaju sve manje sigurno, a značajno su otežani uvjeti za dobivanje viza i boravišnih dozvola. Mnogim kineskim studentima su bile i odbijani zahtjevi za vizu zbog rastućeg američkog straha od industrijske i tehnološke špijunaže.

Posebno važan razlog je naravno i trenutna situacija s pandemijom koronavirusa u SAD-u, čije mjere prevencije su učestalo kritizirane u kineskim medijima, zbog manjka discipline i mjera predostrožnosti. Sve je manje roditelja koji su voljni pustiti svoju djecu na studij u SAD-u zbog medicinske nesigurnosti te visokih troškova liječenja. A ovoga proljeća je poveći broj kineskih studenata koji su redovni studenti u SAD-u već „zamrznuo“ svoj akademski status te se vratilo u Kinu, zbog straha od zaraze.

Tagovi: kineski studenti, S-China Economic and Security Review Commission, kineski studenti u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Orban: Fico je između života i smrti
KRITIČNO
Orban: Fico je između života i smrti
BUDIMPEŠTA - Slovački premijer Robert Fico je između života i smrti dva dana nakon atentata koji je šokirao Europu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za javni radio.
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
NOVA VLADA
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
ZAGREB - Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.
Marihuana u SAD-u klasificirana kao manje opasna droga
KLASIFIKACIJA
Marihuana u SAD-u klasificirana kao manje opasna droga
WASHINGTON - Američka vlada odlučila je u četvrtak kategorizirati marihuanu kao manje opasnu drogu, što znači da ljudi koji koriste ili posjeduju tu supstancu vjerojatno ubuduće neće ići u zatvor
Mario Radić objasnio zašto neće biti dio Vlade
OBJAŠNJENJE
Mario Radić objasnio zašto neće biti dio Vlade
ZAGREB - "Promet PPD-a pada jer će, kako sam ja čuo iz određenih krugova, Vujnovac jedan dio poslovanja preseliti iz Hrvatske u Švicarsku."
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski Sporazum
SPORAZUM
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski Sporazum
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE