GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki senatori: Srbija treba da uskladi svoju politiku sa EU

Američki senatori: Srbija treba da uskladi svoju politiku sa EU
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2022 / 20:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Američki senatori Odbora za spoljne poslove Chris Murphy i Jean Shahin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tillis, naglasili su posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost.

Senatori su dodali da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

„Razumemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu istoriju, ali nadamo se da ćemo sa Srbijom nastaviti da radimo kako bi Rusiji dali jasnu poruku“, kazao je senator Murphy.

Senatorka Jean Shahin je dodala da se ovom posetom naglašava važnost Zapadnog Balkana za SAD, „posebno u ovo vreme koje je kritično za evropsku istoriju“.

„Nadamo se da će demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u tom ničim izazvanom ratu“, kazala je Shahin.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se sa predsednikom Srbije razgovaralo i o (ne)uvođenju sankcija Rusiji, senatorka Šahin je kazala da je i to bila tema sastanka i dodala da je sigurna da će Srbija i SAD nastaviti da razgovaraju o tome u budućnosti.

"Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom", naglasila je Shahin.

"Ponašanje i tok ovog rata je brutalan, na meti su civili i to demokratske nacije ne mogu tolerisati. Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci da pošaljemo tu poruku Rusiji", dodao je Murphy.

Upitani o isporuci kineskog oružja Srbiji, senator Tilis je kazao da ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle stižu neka sredstva.

Fotografija: N1 Srbija

Tagovi: Chris Murphy, Jean Shahin, Tom Tillis, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE