GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Akrap: Hamas nije samostalan igrač

Akrap: Hamas nije samostalan igrač
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2023 / 20:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Geopolitički nalitičar Gordan Akrap je u središnjem Dnevniku HRT-a komentirao eskalaciju sukoba između Izraela i Hamasa. Iznio je predviđanje što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Smatra kako su pregovori između Izraela i Saudijske Arabije "vrlo vjerojatno" jedan od okidača napada Hamasa.

"Vrlo je vjerojatno to jedan od okidača. Ako se sjetimo, prije tri godine, kada su potpisani Abrahamski sporazumi s Emiratima i Bahreinom, Hamas je bio najglasniji i govorio da je to nož u leđa", podsjetio je. Vjeruje kako je cilj ove krize "prebacivanje pažnje" s rata u Ukrajini.

"Sasvim sigurno je to jedno od ključnih pitanja pored razvoja dodatnih kriza u svijetu i prebacivanja težišta pažnje s rata u Ukrajini", naveo je. Ustvrdio je kako bi potpisivanje sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije moglo stabilizirati situaciju na Bliskom istoku

"Da dođe do sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije, u tom trokutu između Izraela, Egipta i Saudijske Arabije rješavalo bi se pitanje dugoročne stabilizacije mira na Bliskom istoku. Tako bi se pitanje Hamasa poistovjetilo s terorističkim pitanjem. Hamas ne treba poistovjećivati s Palestincima jednako kao što Palestince ne treba poistovjećivati s Hamasom", objasnio je.

Tvrdi kako će pregovori između Izraela i Saudijske Arabije "uroditi plodom" ako u posredovanju budu sudjelovale Sjedinjene Države sa "sigurnosnim" jamstvima.

"Izgleda da toga neće biti s obzirom na izjave koje su došle iz Saudijske Arabije. One su vrlo skladne i odmjerene. Postoji velika razina izvjesnosti da će ti pregovori uroditi plodom uz posredovanje SAD-a i davanjem jamstava Saudijskoj Arabiji", kazao je.

Akrap nije siguran hoće li Hezbolah ući u sukob. "To je uistinu teško za procijeniti. Činjenica je da Hezbolah i Izrael redovno izmjenjuju vatru. To ne izlazi iz uobičajenih aktivnosti. To pokazuje da Hezbolah vrlo vjerojatno nije bio upoznat s napadom Hamasa", naglasio je.

"Postoji pretpostavka da je Hezbolah shvatio u kakvu bi se tešku situaciju doveo da napadne Izrael. Sasvim sigurno bi bili suočeni sa strašnim posljedicama", nastavio je. Podsjetio je da Hamas iza sebe ima organizacije i države koje ih podržavaju.

"Hamas nije samostalan igrač. To se po svemu vidi. Vidi se i po izjavama Irana, Katara i Bahreina da oni snažno stoje iza Hamasa", istaknuo je. Rekao kako "postoje brojne indicije" da je Rusija pomogla Hamasu u organiziranju ovog napada.

"Postoje brojne indicije da je Rusija upetljana davanjem potpore Hamasu posredno preko Irana. Ako se potvrdi da je Rusija iza toga, kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine", predvidio je.

"Ukoliko dođe do razuma i smisla, potrebe za racionalnim postupanjem, onda se ova kriza ne bi trebala proširiti izvan Pojasa Gaze", kazao je. Ipak, napomenuo je da postoje iznimke kad se radi o širenju sukoba. Smatra kako je moguće da se sukob proširi "na sjever Izraela i jug Libanona" ili da dođe "do udara u dubinu u Siriji i Iranu".

Tagovi: aNĐELKO aJRAP, hAMAS, iZRAEL, sAUDIJSKA aRABIJA
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE