GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Abramovič bio umiješan u pregovore za oslobađanje Navaljnog

Abramovič bio umiješan u pregovore za oslobađanje Navaljnog
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 22:14
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Razgovori o razmjeni zatvorenika iz više zemalja, koja je uključivala i moguće oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, bili su u tijeku kada je on preminuo prošlog mjeseca u zatvoru, reklo je više izvora za CNN, navodeći da je u pregovore bio direktno umiješan i ruski oligarh Roman Abramovič.

Izvori su istaknuli da su dvogodišnji pregovori za oslobađanje Navaljnog počeli ubrzano napredovati kada je Abramovič posjetio Moskvu posljednjih mjeseci. Prijedlog je još bio u neformalnoj fazi, a izgleda da dogovor za oslobađanje Navaljnog nije neizbježan, rekli su izvori.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton također je sudjelovala na početku pregovora za oslobađanje Navaljnog, navelo je nekoliko izvora. Abramovič, prema kojem je Zapad uveo sankcije i koji veći dio vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, susreo se s Clinton kada su se formirale ideje za složenu razmjenu u čemu je sudjelovalo čak sedam osoba, rekao je dobro obaviješten izvor.

Abramovič je zadržao vezu s Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba. Nezavisni ruski mediji su javili da se Abramovič sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. veljače.

Suradnica Navaljnog, Marija Pevčik, rekla je ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju „isporučio prijedlog za razmjenu Navaljnog“. Pevčik je navela da je Abramovič djelovao kao „neformalni pregovarač u komunikaciji s američkim i europskim dužnosnicima“. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je 27. veljače odgovoriti na pitanja novinara o Abramovičevoj umiješanosti u pregovore za razmjenu Navaljnog.

Tagovi: Abramovič, nAVALJNI, PUTIN, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE