GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit ostvario rekordne rezultate u 2023.

UniCredit ostvario rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 08:58
Autor: SEEbiz
MILANO - Upravni odbor UniCredita odobrio je konsolidirane rezultate za 4. tromjesečje 23. i fiskalnu 2023. na dan 31. prosinca 2023.

Ova rekordna godina jasan je dokaz transformiranog UniCredita, dobrog tijeka na putu ka izgradnji održive izvrsnosti što dokazuje neto dobit u FG23 od 8,6 milijardi eura i FG23 RoTE od 16,6%. U 23. fiskalnoj godini iskazana neto dobit dosegla je rekordnih 9,5 milijardi eura, što je 3,0 milijarde više u usporedbi s 22. fiskalnom godinom.

Već 12. tromjesečje zaredom Grupa je pokazala izvršenje strateškog plana i dosljedan rast u regijama, uravnotežujući tri financijske poluge neto prihoda, troškova i kapitala te koristeći jedinstveni paneuropski model što je rezultiralo navedenom neto dobiti u 4. kvartalu 23. u iznosu od € 2,8 milijardi, odnosno neto dobit od 1,9 milijardi eura. Ovi visoki povrati poduprti su neto prihodima od 5,7 milijardi eura, koji se sastoje od 3,6 milijardi eura neto prihoda od kamata ("NII"), što je povećanje od 5,7% na godišnjoj razini uglavnom zbog viših stopa i dobro upravljanog prijenosa depozita. Naknade su iznosile 1,8 milijardi eura, što je pad od 0,6% na godišnjoj razini, uglavnom potaknut utjecajem smanjenja naknada na tekućem računu u Italiji i višim troškovima sekuritizacije. Isključujući ove, naknade su porasle 3,5% na godišnjoj razini, potvrđujući njihovu otpornost unatoč makroekonomskim preprekama.

Rezervacije za gubitke po kreditima ("LLP") iznosile su 300 milijuna eura ili trošak rizika ("CoR") od 28 baznih bodova u 4. kvartalu 23. Zdravost kvalitete imovine Grupe još jednom je dokazana dosljedno niskim očekivanim gubitkom, niskim nenaplativim izloženostima ("NPE") s visokim pokrićem i postojećim preklapanjem od 1,8 milijardi eura na dobar portfelj.

U 4. kvartalu 23. operativni troškovi iznosili su 2,5 milijardi eura, što je povećanje od 6,9% na tromjesečju ili 0,8% na godišnjoj razini, uglavnom potaknuto kretanjem plaća povezanim s novim kolektivnim ugovorom o plaćama u Italiji i višim bonusima za učinak. Za fiskalnu godinu 23. ukupni su troškovi smanjeni za 1% u odnosu na prethodnu godinu na 9,5 milijardi eura, potvrđujući sposobnost Grupe da obrani svoju troškovnu disciplinu unatoč inflacijskim pritiscima, istovremeno štiteći rast prihoda, što se također odražava u omjeru troškova i prihoda ("C/I") od 39,7 %.

Daljnje proaktivne radnje poduzete u 2023. jačaju postojeće linije obrane i postavljaju temelje za poticanje buduće profitabilnosti, u obliku: integracijskih troškova za FG23 od oko 1,1 milijarde eura koji će omogućiti tekuću transformaciju organizacije i ciljanje određenih područja za smanjenje troškova; općenito stabilna preklapanja na uspješnom portfelju od 1,8 milijardi eura dodatno štiteći buduću kvalitetu imovine Grupe; i Smanjenje imovine ponderirane rizikom ("RWA") od otprilike 24 milijarde eura u odnosu na FG22, kroz programe sekuritizacije i bolju raspodjelu kapitala na razini klijenata čime se povećava kapitalna učinkovitost Grupe.

Najbolja kapitalna pozicija Grupe u klasi odražava se u omjeru CET1 od 15,89%, što je porast od 973 bps Y/Y u odnosu na 14,91% CET1r pro forma u FG223, potaknut 389 baznih bodova (ili 12,0 milijardi €) generiranog kapitala organski. Ovo značajno povećanje već oduzima punu predloženu ukupnu raspodjelu4 za 2023. od 8,6 milijardi eura, što je povećanje od 3,35 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.

Raspodjela dioničarima u iznosu od 8,6 milijardi eura za fiskalnu 23. godinu trebala bi biti u obliku 5,6 milijardi eura otkupa dionica i 3,0 milijarde eura dividende, podložno odobrenju nadzora i dioničara. To podrazumijeva 100% ukupne isplate na neto dobit FG23. UniCredit je već započeo s izvršenjem dijela distribucije FG23 ulaskom prve tranše otkupa dionica od 2,5 milijardi eura koja je započela u listopadu 2023., od čega je 1,4 milijarde eura završeno krajem 2023. godine.

Politika redovne raspodjele Grupe od 2024. uvodi ukupnu isplatu raspodjele od najmanje 90% neto dobiti. Obračun dividende povećat će se na 40% neto dobiti (od 35% isplate u FG23), s ostatkom isplate na neto dobiti u obliku otkupa dionica. Konačna podjela između dividende i otkupa dionica ovisit će o tržišnim uvjetima, a o njoj će se odlučiti nakon rezultata za 2024., zajedno s konačnom odlukom o raspodjeli.

Pristup privremene raspodjele, primjenjiv i na privremenu dividendu i na privremeni otkup dionica, pretpostavlja se na oko 40% ukupnih godišnjih raspodjela.

Uvođenje privremene dividende na zarade FG24 trebalo bi omogućiti približno 10 milijardi eura raspodjele u kalendarskoj godini u 2024., od čega se oko 7,2 milijarde eura odnosi na preostalu distribuciju FG23 (tj. ne uključujući 1,4 milijarde otkupa dionica FG23 koji je već izvršen tijekom 2023. kalendarska godina) i privremena raspodjela od oko 3 milijarde eura za FG24.

Stvaranje vrijednosti za dioničare ostaje prioritet, a to je dokazano poboljšanjem naše profitabilnosti i nadograđenim metrikama na bazi po dionici također putem otkupa dionica, generirajući u FY23 EPS[1] od 4,71 €, trostruko povećanje u usporedbi s prosjekom 2017. 2019., DPS od 1,78 €, što je deveterostruko povećanje u usporedbi s prosjekom 2017.-2019., i TBVPS od 33.3 €, +46% u odnosu na prosjek 2017.-2019.

Tagovi: UniCredit, zaba
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE