GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo u kojim državama su najviše naknade za podizanje gotovine na bankomatima

Evo u kojim državama su najviše naknade za podizanje gotovine na bankomatima
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2023 / 09:08
Autor: SEEbiz / BBJ
BUDIMPEŠTA - Wise, tvrtka za mjenjačnice sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, analizirala je 20 europskih zemalja kako bi sastavila popis gdje je najskuplje do najjeftinije podići gotovinu.

“Iako su svakodnevna plaćanja u Mađarskoj sve više digitalna, gotovina još uvijek prevladava u mnogim većim turističkim mjestima. Budući da troškovi života nastavljaju rasti, važno je potrošiti što manje novca za godišnji odmor na skrivene i pretjerane naknade za bankomate. To može brzo dovesti do visokih troškova. Wise traži od banaka i drugih pružatelja usluga da klijenta stave na prvo mjesto i da budu transparentni u pogledu svojih cijena. Ako vaši planovi putovanja uključuju jednu od skupljih zemalja na popisu, obratite posebnu pozornost na naknade za bankomate i umjesto toga svoj novac potrošite na odmor,” objašnjava Attila Pápai, voditelj inženjerskog tima u Wiseu.

Mjenjačnica je objavila kompilaciju podataka koji pokazuju 20 europskih zemalja rangiranih prema tome koliko je skupo podići gotovinu kao putnik. Island je na vrhu popisa s transakcijskom naknadom od 4,6%, dok u Bugarskoj bankomati naplaćuju samo 0,13% za podizanje. Na dnu liste su Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo s transakcijskim naknadama od 0,23% odnosno 0,14%.

Prema priopćenju Wisea koji je dostavio svoje izračune, turisti koji ljetuju na Islandu, a podižu protuvrijednost od 20.000 HUF dnevno tijekom sedam dana (ukupno 140.000 HUF), plaćaju više od 6.400 HUF naknada na bankomatu. S druge strane, ako putuju u Bugarsku i podignu isti iznos, potrošit će manje od 180 HUF na transakcijske naknade u istom broju dana.

Prema ovogodišnjim podacima Nacionalne agencije za medije i komunikacije (NMHH), dvije najpopularnije destinacije za Mađare u 2023. bile su Austrija i Hrvatska, pri čemu su obje zemlje među prvih 10 najskupljih mjesta za podizanje gotovine.

Kako bi došao do podataka, Wise je analizirao 1,7 milijuna podizanja gotovine s bankomata trećih strana u razdoblju od 12 mjeseci od travnja 2022. do svibnja 2023. Bankomati su registrirali najmanje 800 transakcija po zemlji tijekom tog razdoblja.

Tagovi: bankomati, gotovina, naknade
PROČITAJ I OVO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE