GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankarske naknade rastu od početka 2024.

Bankarske naknade rastu od početka 2024.
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 21:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U idućoj godini čeka nas novo povećanje bankarskih naknada koje su drugi najizdašniji izvor njihovih prihoda.

U prvih devet mjeseci banke su ostvarile dobit od čak milijardu 100 milijuna eura, 64 posto više nego u isto vrijeme lani. Iako je taj rezultat ponajviše odraz velikog rasta prihoda od kamata - ni prihodi od naknada ne izostaju.

Banke klijetnima naplaćuju više od 400 naknada. Iva Tadić za osnovni paket usluga banci svakog mjeseca plaća 7,30 eura. No usluge kojima se ona najčešće koristi mora dodatno platiti. Na godinu za naknade izdvaja 180 eura, piše HRT .

- Ja još dodatno moram platiti određene troškove, a to se odnosi na isplate s mog računa na drugi račun na prebacivanje novaca i za plaćanje računa tako da iznos za naknade premaušuje preko 15 eura, kaže.

Banke su dužne u ugovoru navesti sve naknade koje naplaćuju korisnicima, no nisu obvezne klijentu reći koji paket usluga može donijeti uštedu. Prikaz naknada je jasan i transparentan, ističu u Hrvatskoj udruzi banaka.

- Svaka banka ima svoju poslovnu politiku i sva određuje prema svojoj poslovnoj politici naknade. Tu nema nikakvog ujednačavanja nego zaista svako za sebe prema svojim poslovnim politikama te naknade određuje, rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Regulator na tržištu Hrvatska je narodna banka. Na njezinim stranicama moguće je na jednome mjestu usporediti najčešće naknade. No, korisnici bankarskih usluga smatraju da bi HNB, osim informacija, trebao utjecati na banke da smanje broj bankarskih naknada ili da one budu niže.

- Ako gledamo na prihode od banaka tu se radi i o naknadama od platnog prometa one ne odstupaju značajno od onoga što vidimo u Europi i i EU-u, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

U Europskom parlamentu razmatra se mogućnosti da se državama članicama predloži limit na naplatu naknada.

- Da se propiše i da mogućnost kroz europski propis državama članicama da same odrede prema gospodarskoj situaciji i kupovnoj moći građana koliko bi bio limit na sve te skupe naknade koje su vrlo važan prihod bankama, rekao je Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

U međuvremenu Iva Tadić dobila je obavijest od banke da će naknade od 1. siječnja plaćati - više.

- Smatram da to nije dobro i da je to preveliki iznos kojeg će opet podnositi građani i da nema razloga da nam to rade, kaže Iva.

Sve je manje onih koji odlaze u banke po novac, bankarski sustav sve se više digitalizira. Stoga klijenti očekuju da broj naknada, zbog manjeg opsega posla bankara, bude manji, a usluge jeftinije i transparentnije.

Tagovi: banke, naknade,, hnb, hub, prihodi, VUJČIĆ
PROČITAJ I OVO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE