GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvor za bivšeg šefa Audija

Zatvor za bivšeg šefa Audija
DIESELGATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2023 / 20:37
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Stigla je prva sudska presuda u gigantskom skandalu oko prijevare pri mjerenju emisije štetnih plinova automobila Audi. Regionalni sud u Münchenu osudio je u ponedjeljak bivšeg čelnika kompanije Ruperta Stadlera (Stadler) na uvjetnu kaznu zatvora.

Stadler je nakon 171 dana suđenja osuđen na godinu i devet mjeseci zbog prijevare. Dvojica suoptuženika, također bivših visokih dužnosnika, Wolfgang Hatz i jedan inženjer, osuđeni su na dvije godine, odnosno godinu i devet mjeseci, također uvjetno.

Ovo su prve kaznene presude u Njemačkoj vezane uz skandal koji je izbio 2015. Slučaj je potresao cijelu njemačku automobilsku industriju i prouzročio štetu koja se mjeri milijardama eura.

Tužiteljstvo je prethodno pristalo na uvjetne kazne za Stadlera i neimenovanog inženjera, ali je tražilo da Hatz ode u zatvor.

Sva trojica moraju platiti i novčane kazne, koje će ići u proračun državnog pravosuđa i dijelom u razne neprofitne organizacije. Stadler će ispisati ček na 1,1 milijun eura, Hatz na 400.000, a inženjer na 50.000 eura.

Osuđenici moraju platiti milijune eura za troškove maratonskog suđenja. Četvrti suosuđenik u procesu je sudjelovao kao svjedok-suradnik te je već u travnju, u sklopu sporazuma, platio kaznu.

Stadler je najistaknutiji među osuđenicima. No, optužbe protiv Hatza i inženjera zapravo su bile ozbiljnije jer su bili izravnije uključeni u prijevaru kojom su veliki dizelski motori praktički prepoznavali testiranje i lažirali emisije.

Tijekom normalne uporabe, odnosno na ulici, automobili mnogo više zagađuju okoliš.

Cilj prijevare je da Audi izbjegne naknadnu ugradnju skupih spremnika aditiva nakon što su projektni inženjeri pogrešno izračunali koliko će emisija motori proizvesti.

Stadler je na čelo tvrtke došao 2007. Brzo je udvostručio prihode i operativnu dobit te u prodaji prestigao konkurenta Mercedes.

Krajem 2015. godine američke vlasti otkrile su manipulacije motorima automobila namijenjenih tom tržištu. Audi je nastavio s prodajom još pune dvije godine, unatoč sve brojnijim dokazima prijevare.

Stadler je ostavku podnio tek u lipnju 2018. Uostalom, uvjet je bio da će nakon četiri mjeseca izaći iz pritvora koji mu je određen kako ne bi utjecao na istragu. Volkswagenu, vlasniku Audija, već je platio 4,1 milijun eura.

Istovremeno, državni tužitelj Niko Pecka (Petzka) rekao je u završnom obraćanju kako on sam ne vjeruje da su trojica optuženih glavni krivci prijevare.

Pitanje je može li uopće biti "glavni" odgovoran, rekao je, "kada u velikoj tvrtki toliko ljudi gura u krivom smjeru".

Tagovi: Rupert Stadler, Dieselgate, Audi, Porsche, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE