GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VW bi mogao postupno ukinuti Golf s plinskim motorom

VW bi mogao postupno ukinuti Golf s plinskim motorom
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2023 / 10:05
Autor: SEEbiz
WOLFSBURG - Šef Volkswagena, Thomas Schäfer, dao je zanimljiv intervju njemačkom izdanju Automobilwoche, u kojem je dovoljno detaljno govorio o izgledima za razvoj asortimana modela.

I što je najvažnije, o planu prelaska s automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem na električna vozila. Za sada postoji samo pet električnih modela u globalnoj ponudi marke Volkswagen, a svi se temelje na MEB platformi: ovo je hatchback ID.3, crossover ID.4 i ID.5, veliki crossover ID. 6 (proizvodi se samo u Kini) i minivan ID. Zujati. No za deset godina, odnosno 2033., Volkswagen u europskoj gami namjerava ostaviti samo električne automobile.

Novi modeli s motorima s unutarnjim izgaranjem mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Ove godine će biti Passat devete generacije (samo s karavanskom karoserijom) i Tiguan treće generacije. U 2024. bit će pušten novi Volkswagen Tayron crossover (trenutni model prodaje se samo u Kini, ali će druga generacija postati globalna i zamijeniti Tiguan Allspace), a Volkswagen T-Roc suv druge generacije predviđen je za 2025. Nakon da će se tvrtka baviti samo trenutnim restiliziranjem i modernizacijom postojećih modela.

To znači da će sadašnji Polo i Golf biti posljednji s motorima s unutarnjim izgaranjem. Njihovi nasljednici već će postati električna vozila. Prema Thomasu Schaeferu, obećavajuće ekonomije Euro-7 (njihovo uvođenje se očekuje 2025.) učinit će takve kompaktne modele preskupima. Cijenom će se usporediti s novim električnim automobilom, čiji je preteča nedavno postao Volkswagen ID. 2all koncept (od 25 tisuća eura), pa trošiti novac na njihov razvoj nema smisla.

Najbliži električni novitet bit će Volkswagenova limuzina ID.7 u gabaritima aktualnog Passata. Spomenuti hatchback ID.2 dodijeljen je za 2025. godinu, tada će biti kompaktni crossover pod navodnim imenom ID. Tiguan, kao i najmlađi model ID.1 s cijenom od 20 tisuća eura. Električni automobil, koji će dobiti kultno ime Golf, pojavit će se najkasnije 2028. godine, a već će se temeljiti na SSP platformi sljedeće generacije.
No, svi ti planovi relevantni su samo za Europu — i to samo ako se očuva trenutna strategija Europske unije, koja namjerava uvesti nultu emisiju CO2 od 2035. godine. Ako se uvjeti promijene, tada je Volkswagen spreman preispitati svoje planove. I u drugim regijama svijeta tvrtka može proizvoditi modele s motorima s unutarnjim izgaranjem mnogo dulje nego u Europi.

Tagovi: Volkswagen, električni automobili, VW Golaf
PROČITAJ I OVO
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE