GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Voziti Teslu vrlo je opasno, evo zašto

Voziti Teslu vrlo je opasno, evo zašto
EMPIRIJSKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vozači Tesle u SAD-u bili su uključeni u nesreće u višoj stopi nego vozači bilo koje druge marke vozila tijekom prošle godine, prema novoj studiji LendingTree o 30 automobilskih marki.

Istraživači su analizirali citate ljudi koji žele osigurati vlastita vozila i nisu uključili podatke o nesrećama ili nezgodama u kojima su sudjelovali vozači unajmljenih automobila, rekao je glasnogovornik LendingTreeja za CNBC u utorak e-poštom.

Studija je rekla: “Teško je zaključiti zašto određene marke mogu imati veće stope nesreća od drugih. Međutim, postoje pokazatelji da određene vrste vozila privlače rizičnije vozače od drugih.”

S 24 nesreće na 1000 vozača u razdoblju od sredine studenog 2022. do sredine studenog 2023., vozači Tesle zabilježili su najgoru stopu nesreća u SAD-u, a slijedi ih Ram vozači koji su sudjelovali u oko 23 nesreće, te vozači Subarua koji su sudjelovali u oko 21 nesreća na 1000 vozača tijekom godine.

Nasuprot tome, vozači vozila Pontiac, Mercury i Saturn bili su uključeni u manje od 10 nesreća na 1000 vozača tijekom razdoblja istraživanja.

BMW vozači su najvjerojatnije vozili pod utjecajem, otkrili su istraživači. Bili su uključeni u oko 3 DUI-a na 1000 vozača u godini, otprilike dvostruko više od DUI-a među Ram vozačima, koji su bili drugi najgori vozači u tom pogledu.

Što se tiče ukupnih incidenata u vožnji, koji su uključivali ne samo nesreće nego i DUI-ove, prebrzu vožnju i druge navode, vozači Rama imali su najveću stopu incidenata, dok su vozači Tesle imali drugu najveću stopu incidenata u SAD-u.

Nesreće, DUI, prebrza vožnja i drugi navodi mogu dovesti do viših stopa osiguranja za vozače. Lending Tree otkrio je da jedna kazna za prebrzu vožnju može povećati cijenu osiguranja vozila za 10% do 20%, nesreće mogu povećati stope za oko 40%, dok DUI mogu dovesti do povećanja stope za 60% ili više.

Nalazi Lending Tree o vozačima s najvišim stopama nesreća i incidenata prema marki vozila uslijedili su nakon povlačenja softvera Autopilot od strane Tesle u SAD-u koji utječe na oko 2 milijuna električnih vozila tvrtke.

Tesla EV standardno dolazi s naprednim sustavom pomoći vozaču (ADAS) koji se prodaje kao Autopilot. Tvrtka također prodaje opsežnije pakete pomoći vozaču pod nazivom poboljšani autopilot i opcije pune samostalne vožnje (ili FSD) u SAD-u. Oni koji plaćaju FSD također mogu testirati softverske značajke koje još nisu u potpunosti otklonjene na javnim cestama.

Teslina tehnologija ADAS namijenjena je pomoći vozačima pri upravljanju, ubrzanju i kočenju. CEO Elon Musk tvrdio je 2021. da vozač Tesle koji koristi autopilot ima oko 10 puta manju vjerojatnost da će se sudariti od vozača prosječnog automobila. Iako Tesla objavljuje vlastita izvješća o sigurnosti, tvrtka nije dopustila istraživačima trećih strana da procijene njihove podatke kako bi potvrdili ili opovrgli takve tvrdnje.

Musk je također hvalio Tesline sustave kao da su već, ili će uskoro biti, sigurni za korištenje bez ruku -- ali sustavi Autopilot i Full Self-Driving i dalje zahtijevaju od Teslinih vozača da ostanu pažljivi na cestu i spremni za upravljanje ili kočenje odgovor u svakom trenutku.

Dvogodišnja istraga Nacionalne uprave za sigurnost prometa (ili NHTSA) otkrila je da je Teslina značajka Autosteer, koja je dio Autopilota i FSD-a, imala sigurnosne nedostatke koji mogu uzrokovati "povećani rizik od sudara". NHTSA je rekla da je otkrila da vozači Tesle mogu previše lako zloupotrijebiti značajku Autosteer automobila i možda čak ne znaju je li uključena ili isključena.

Prema podnescima saveznog regulatora za sigurnost vozila, Tesla se nije složio s nalazima NHTSA-e, ali je pristao provesti dobrovoljno povlačenje softvera i obećao poboljšati sigurnost Autosteera s nadogradnjom "bežičnom vezom". Ažurirani softver natjerat će vozače da češće obrate pozornost na cestu i onemogućiti vozačima korištenje autopilota ako Teslini sustavi otkriju neodgovornu upotrebu.

Tagovi: Tesla, bmw, tooyta, mazda, nesreće, pontiac
PROČITAJ I OVO
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE