GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagenove dionice sada su jeftine; IPO Porschea to bi mogao promijeniti

Volkswagenove dionice sada su jeftine; IPO Porschea to bi mogao promijeniti
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2022 / 19:39
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Uz iznimku Tesle, proizvođači automobila nisu u milosti investitora. Njihove dionice imaju neke od najnižih višestrukih odnosa cijena/zarada (P/E) na burzi.

Zabrinutost uključuje skup prijelaz na električna vozila tijekom sljedećeg desetljeća i održivost trenutno visoke profitabilnosti s potencijalnom recesijom koja prijeti krajem 2022. ili 2023. godine.

Volkswagen, najveći svjetski proizvođač automobila s godišnjom prodajom od 275 milijardi dolara, odličan je primjer. Njegove povlaštene dionice Volkswagena (VWAPY) koje kotiraju na američkoj burzi — zapravo obične dionice bez prava glasa — pale su 25% ove godine na 15 USD, a njima se trguje za samo četiri puta više od predviđene zarade za 2022. od 3,50 USD po dionici. Dionice donose prinos od 5% na temelju VW-ove godišnje dividende, isplaćene ranije ove godine.

Volkswagen planira riješiti svoju nisku vrijednost inicijalnom javnom ponudom krajem rujna ili početkom listopada 25% udjela u svojoj diviziji Porsche. Uspješna ponuda bila bi pozitivan katalizator za dionice VW-a, piše Barrons.

Obične dionice proizvođača automobila koje kotiraju na američkoj burzi koštaju oko 19 USD. Povlaštene i obične dionice jednake su 1/10 dionice uvrštene na njemačku burzu.

Porsche bi mogao biti procijenjen na 60 do 85 milijardi dolara, na temelju objavljenih izvješća, što je blizu trenutne tržišne vrijednosti Volkswagena od 87 milijardi dolara. Porsche je najvrjedniji dio Volkswagenovog impresivnog automobilskog portfelja, koji uključuje njegovu marku VW za masovno tržište, premium jedinicu Audija i ultravrhunske marke Bentley i Lamborghini.

Porsche je vodeći proizvođač luksuznih automobila, proizvodi sportske automobile 911 i 718, popularna sportska vozila Cayenne i Macan, limuzinu Panameru i potpuno električni Taycan, predstavljen 2019., koji se natječe s Teslinim (TSLA) modelom S. Porsche godišnje proizvede oko 300.000 vozila, koja se u prosjeku prodaju za blizu 100.000 dolara svako. Ima zavidnih 20% operativne dobiti.

Porsche je generirao 25% Volkswagenove operativne dobiti od 13 milijardi dolara u prvoj polovici 2022., što znači da bi ulagači mogli plaćati malo za ostatak zarade tvrtke. Porsche bi se mogao procijeniti na 15 do 20 puta veću neto zaradu. To je 40 puta veći popust u odnosu na proizvođača vrhunskih luksuznih automobila Ferrari (RACE), ali znatno iznad jednoznamenkastih višekratnika većine dionica automobila.

"Vidimo nevjerojatnu vrijednost u VW-u", kaže Lawrence Paustian, analitičar za istraživanje kapitala u Pzena Investment Managementu, koji drži dionice VW-a. Kaže da je VW atraktivan, na temelju svoje dobiti i analize zbroja dijelova, i da bi mogao biti najbolje opremljena kompanija koja će se suprotstaviti Tesli.

Morningstarov analitičar Richard Hilgert optimistično gleda na VW, a i on i Paustian preferiraju jeftinije povlaštene dionice. Hilgert ima ciljanu cijenu koja je ekvivalentna više od 30 USD po dionici u SAD-u. "Ako bilo koji od tradicionalnih proizvođača automobila može uhvatiti Teslu, onda je to VW", kaže Hilgert.

Volkswagen je ispred svojih suparnika u razvoju električnih vozila i izgradnji tvornica baterija. Ima snažnu bilancu, s 28 milijardi dolara neto gotovine u svom automobilskom poslovanju.

Niska vrijednost dionice odražava izazov industrije da u sljedećih 15 do 20 godina postane potpuno električna. Zatim, tu je VW-ova složena korporativna i upravljačka struktura.

VW očekuje da će moći proizvesti milijun električnih vozila 2023. i vjerojatno dva milijuna do 2025., kada bi Tesla mogla prodati više od četiri milijuna.

Malo je vjerojatno da će nakon IPO-a Porschea uslijediti raspodjela preostalih 75% udjela dioničarima, s obzirom na integraciju Porschea unutar VW-a. To je blago negativno.

VW kontroliraju obitelji Porsche i Piech, koje drže 50% udjela u Porsche Automobil Holdingu, vlasniku 53% VW-ovih dionica s pravom glasa. Ulagači također mogu igrati s VW-om putem dionica bez prava glasa koje kotiraju na američkoj burzi (POAHY), nedavno oko 6 USD.

Porsche Automobil trguje s procijenjenim diskontom od 30% na vrijednost svog udjela u VW-u, ali ima milijarde dolara potencijalnih pravnih obveza povezanih s njegovom poništenom ponudom za preuzimanje VW-a prije više od deset godina i VW-ovim skandalom "dieselgate" koji je započeo 2015. Porsche Automobil planira kupiti 12,5% Porsche IPO-a.

Kao i druge velike njemačke tvrtke, VW ima nadzorni odbor od 20 članova, polovicu biraju dioničari, a polovicu radnici. Ali dva predstavnika dioničara imenovala je njemačka pokrajina Donja Saska, gdje je sjedište VW-a, i oni nastoje podržati radnu snagu. Donja Saska posjeduje 20% VW-ovih dionica s pravom glasa. To je otežalo VW-u smanjenje troškova rada, što bi moglo biti izazov jer se industrija prebacuje na manje radno intenzivnu proizvodnju električnih vozila.

Ipak, VW se nameće kao legitimni izazivač Tesle. Ima blue-chip brand, jeftine dionice, a sada i mogući katalizator za stvaranje vrijednosti.

https://www.barrons.com/articles/porsche-ipo-could-unlock-value-at-volkswagen-a-tesla-challenger-51662758336?siteid=yhoof2
Tagovi: Porsche, Volkswagen, Bugatti, Porsche Automobil Holding, Tesla, električni automobili, Lamborghini, Ferrari
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE