GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen i Mobileye proširuju tehnološko partnerstvo za autonomnu vožnju

Volkswagen i Mobileye proširuju tehnološko partnerstvo za autonomnu vožnju
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 20:41
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen proširit će svoje partnerstvo s Intelovom podružnicom Mobileye sa sjedištem u Izraelu kako bi uveo nove funkcije automatske pomoći u vožnji, objavile su tvrtke u srijedu.

Tehnologija, koja će biti ugrađena u Volkswagenove vrhunske luksuzne i sportske marke, omogućit će vozilima da autonomno pretječu na autocesti i automatski se zaustavljaju na semaforima, prema kompanijama.

Vozila koja će dobiti tehnologiju autonomne vožnje Mobileye bit će iz Volkswagenovih marki Audi, Bentley, Lamborghini i Porsche.

Volkswagen nije dao datum za uvođenje novih značajki, ali je rekao da će dodatne funkcije biti dodane kasnije, uključujući mogućnost da automobil privremeno preuzme sam upravljač.

"Nove funkcije automatizirane vožnje značajno će povećati udobnost i sigurnost", rekao je izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume.

Suradnja u automatiziranoj vožnji s Boschom i Qualcommom te s Horizon Roboticsom u Kini nastavit će se na fokusiran način, rekao je Blume.

Volkswagen i Mobileye godinama surađuju.

Blume, koji je i izvršni direktor podružnice sportskih automobila Porsche, ojačao je suradnju nakon preuzimanja čelnog mjesta cjelokupne Volkswagen grupe.

Mobileye je već partner podružnice Volkswagen Commercial Vehicles, koja proizvodi kamione i autobuse, u razvoju potpuno autonomnog električnog kombija ID Buzz.

Volkswagen planira proširiti tu suradnju s Mobileyeom, objavila je tvrtka, a Mobileye sada treba isporučivati dodatne tehnološke komponente za autonomnu vožnju.

Električni kombi bez vozača trebao bi krenuti u serijsku proizvodnju 2026., a Volkswagen planira koristiti vozilo za pokretanje robotaxi usluge, u početku u sjevernom njemačkom gradu Hamburgu, počevši od 2026.

Za razliku od svog prethodnika Herberta Diessa, Blume se sve više oslanja na vanjske partnere kada je u pitanju softver.

Diess se primarno fokusirao na izradu vlastitog softvera i osnovao softverski odjel unutar Volkswagena, poznat kao Cariad.

No kašnjenja u dovršavanju programskih kodova softvera uzrokovala su probleme s lansiranjem modela vozila, kao što su Audi Q6 e-tron i potpuno električni model Porsche Macan, a oba će se pojaviti na tržištu ove godine, dvije godine kasnije.

Nakon što je u rujnu 2022. preuzeo dužnost čelnika Volkswagen Grupe, Blume je zatražio novu strategiju za softversku podružnicu i također smijenio upravljački tim Cariada.

Fotografija: Ole Spata/dpa

Tagovi: Volkswagen, Mobileye, Intel, Blume, Bosch, Audi, Bentley, Lamborghini
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE