GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štrajk u Tesli: Švedski sindikat zaratio s Muskovom kompanijom

Štrajk u Tesli: Švedski sindikat zaratio s Muskovom kompanijom
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 19:10
Autor: SEEbiz / index.hr
STOCKHOLM - Gotovo tri tjedna prošla su od početka štrajka, a švedski sindikat metalskih radnika i Tesla Motor Sweden, podružnica američkog proizvođača električnih vozila, nisu pronašli zajednički jezik oko kolektivnog ugovora za 130 Teslinih zaposlenika u Švedskoj.

Nakon višegodišnjih pregovora Industrifacket Metall pokrenuo je 27. listopada štrajk u Teslinim servisima i poslovnicama širom zemlje, no zasad bez konkretnih rezultata.

Zahvaljujući solidarnosti i suradnji s drugim sindikatima, ponajprije transportnih i lučkih radnika, IF Metall uspio je spriječiti isporuku Teslinih vozila u švedske luke, a štrajku se priključio i niz drugih radničkih organizacija čiji su članovi prestali pružati usluge Tesla Motor Swedenu. Međutim, čini se da je vodstvo kompanije uspjelo pronaći način za održavanje poslovanja.

"Pouzdano znamo da je Tesla svoje automobile istovario u Danskoj, a vjerojatno će to pokušati učiniti i u Norveškoj. Blisko surađujemo sa sindikatima u nordijskim zemljama i u svijetu. Jasno je da ćemo saznati kako oni pokušavaju zaobići našu blokadu", rekao je Tommy Wreeth, predsjednik sindikata transportnih radnika, za Dagens Arbete.

Tako su samo prošlog petka u Teslin centar za isporuku u Huddingeu, nedaleko od Stockholma, pristigla 72 nova vozila. Sva su dovezena na kamionima danskih, litavskih i nizozemskih registarskih oznaka. Reporteri Dagens Arbetea nisu zabilježili posebne poremećaje u poslovanju na konkretnoj Teslinoj lokaciji. Kupci su bez zastoja preuzimali svoja vozila. Trenutačno na švedskim cestama prometuje gotovo 50.000 Teslinih automobila.

"Imali smo poteškoća s dobivanjem podrške u velikim gradovima. Drugdje situacija izgleda bolje, ali mnogi zaposlenici u Huddingeu su mladi i boje se odmazde ako pristupe štrajku", kaže predstavnik IF Metalla ispred Teslina centra Arturo Vasquez.

Sindikat metalaca zahtijeva od Tesla Motorsa potpisivanje kolektivnog ugovora, čije pogodnosti uživa 90 posto svih zaposlenika na švedskom tržištu rada. Švedski zakoni kažu da odbijanje poslodavca da potpiše kolektivni ugovor, kojim se dogovaraju radno vrijeme, osiguranje tijekom rada, plaće i uvjeti otkaza ugovora u radu i slično, predstavlja legitimni razlog za štrajk. Isto tako, dok vrijedi kolektivni ugovor, nikakav štrajk nije dopušten.

Teslina švedska podružnica, pak, ne želi ulaziti u kolektivno pregovaranje. Elon Musk, suvlasnik i direktor Tesle, već godinama onemogućava i suzbija sindikalno organiziranje u svojim kompanijama.

"Žalosno je što je IF Metall poduzeo ove mjere. Tesla slijedi propise švedskog tržišta rada, ali kao i mnoge druge kompanije, nije odlučio sklopiti kolektivni ugovor. Nudimo istovjetne ili bolje ugovore od onih obuhvaćenih kolektivnim pregovorima i ne nalazimo razlog za potpisivanje bilo kojeg drugog ugovora", stoji u odgovoru Tesla Motors Swedena na sindikalne zahtjeve.

Upravo zbog spomenutog kolektivnog ugovora ova je sindikalna bitka važnija od radničkih prava relativno malog broja zaposlenika. Naime, američki sindikati traže slična prava za Tesline zaposlenike u SAD-u i svjesni su da bi imali dodatni adut u pregovorima kad bi kompanija pristala na kolektivni ugovor u drugoj zemlji.

S druge strane, predstavnik udruge poslodavaca u industriji Magnus Lindström u svom komentaru za Dagens industri objašnjava kako postoje opravdani razlozi zbog kojih poslodavci, posebice strane kompanije, ne žele potpisati kolektivni ugovor.

Tagovi: Tesla, Švedska, štrajk
PROČITAJ I OVO
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE