GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štrajk u Tesli: Švedski sindikat zaratio s Muskovom kompanijom

Štrajk u Tesli: Švedski sindikat zaratio s Muskovom kompanijom
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 19:10
Autor: SEEbiz / index.hr
STOCKHOLM - Gotovo tri tjedna prošla su od početka štrajka, a švedski sindikat metalskih radnika i Tesla Motor Sweden, podružnica američkog proizvođača električnih vozila, nisu pronašli zajednički jezik oko kolektivnog ugovora za 130 Teslinih zaposlenika u Švedskoj.

Nakon višegodišnjih pregovora Industrifacket Metall pokrenuo je 27. listopada štrajk u Teslinim servisima i poslovnicama širom zemlje, no zasad bez konkretnih rezultata.

Zahvaljujući solidarnosti i suradnji s drugim sindikatima, ponajprije transportnih i lučkih radnika, IF Metall uspio je spriječiti isporuku Teslinih vozila u švedske luke, a štrajku se priključio i niz drugih radničkih organizacija čiji su članovi prestali pružati usluge Tesla Motor Swedenu. Međutim, čini se da je vodstvo kompanije uspjelo pronaći način za održavanje poslovanja.

"Pouzdano znamo da je Tesla svoje automobile istovario u Danskoj, a vjerojatno će to pokušati učiniti i u Norveškoj. Blisko surađujemo sa sindikatima u nordijskim zemljama i u svijetu. Jasno je da ćemo saznati kako oni pokušavaju zaobići našu blokadu", rekao je Tommy Wreeth, predsjednik sindikata transportnih radnika, za Dagens Arbete.

Tako su samo prošlog petka u Teslin centar za isporuku u Huddingeu, nedaleko od Stockholma, pristigla 72 nova vozila. Sva su dovezena na kamionima danskih, litavskih i nizozemskih registarskih oznaka. Reporteri Dagens Arbetea nisu zabilježili posebne poremećaje u poslovanju na konkretnoj Teslinoj lokaciji. Kupci su bez zastoja preuzimali svoja vozila. Trenutačno na švedskim cestama prometuje gotovo 50.000 Teslinih automobila.

"Imali smo poteškoća s dobivanjem podrške u velikim gradovima. Drugdje situacija izgleda bolje, ali mnogi zaposlenici u Huddingeu su mladi i boje se odmazde ako pristupe štrajku", kaže predstavnik IF Metalla ispred Teslina centra Arturo Vasquez.

Sindikat metalaca zahtijeva od Tesla Motorsa potpisivanje kolektivnog ugovora, čije pogodnosti uživa 90 posto svih zaposlenika na švedskom tržištu rada. Švedski zakoni kažu da odbijanje poslodavca da potpiše kolektivni ugovor, kojim se dogovaraju radno vrijeme, osiguranje tijekom rada, plaće i uvjeti otkaza ugovora u radu i slično, predstavlja legitimni razlog za štrajk. Isto tako, dok vrijedi kolektivni ugovor, nikakav štrajk nije dopušten.

Teslina švedska podružnica, pak, ne želi ulaziti u kolektivno pregovaranje. Elon Musk, suvlasnik i direktor Tesle, već godinama onemogućava i suzbija sindikalno organiziranje u svojim kompanijama.

"Žalosno je što je IF Metall poduzeo ove mjere. Tesla slijedi propise švedskog tržišta rada, ali kao i mnoge druge kompanije, nije odlučio sklopiti kolektivni ugovor. Nudimo istovjetne ili bolje ugovore od onih obuhvaćenih kolektivnim pregovorima i ne nalazimo razlog za potpisivanje bilo kojeg drugog ugovora", stoji u odgovoru Tesla Motors Swedena na sindikalne zahtjeve.

Upravo zbog spomenutog kolektivnog ugovora ova je sindikalna bitka važnija od radničkih prava relativno malog broja zaposlenika. Naime, američki sindikati traže slična prava za Tesline zaposlenike u SAD-u i svjesni su da bi imali dodatni adut u pregovorima kad bi kompanija pristala na kolektivni ugovor u drugoj zemlji.

S druge strane, predstavnik udruge poslodavaca u industriji Magnus Lindström u svom komentaru za Dagens industri objašnjava kako postoje opravdani razlozi zbog kojih poslodavci, posebice strane kompanije, ne žele potpisati kolektivni ugovor.

Tagovi: Tesla, Švedska, štrajk
PROČITAJ I OVO
I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
UDAR
I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
HELSINKI - Nekoliko tjedana nakon što su svoja radna mjesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj - štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati diljem Skandinavije.
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
JASNA PORUKA
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
ZAGREB . Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice nakon vala radničkog nezadovoljstva u Švedskoj,
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
POTEZI
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
AMSTERDAM - Amsterdam je prvi grad u Nizozemskoj koji uvodi ograničenje brzine do 30 kilometara na sat na većini svojih ulica kako bi grad bio sigurniji i manje bučan, a mjera stupa na snagu.
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
PRODAJA
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
KOPENHAGEN - Danski mirovinski fond PensionDanmark odlučio je prodati vlasničke udjele u Tesli zbog sukoba američkog proizvođača električnih automobila sa sindikatima u Švedskoj.
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
POBUNA
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
KOPENHAGEN - Tesla se suočava s rastućim buntom u Skandinaviji nakon što su se danski lučki radnici pridružili štrajku sućuti sa švedskim mehaničarima, vršeći pritisak na diva za električna vozila da zaposlenicima odobri prava na kolektivno pregovaranje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE