GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stockholm: Od 2025. zabranjena dizelska i benzinska vozila u centru grada

Stockholm: Od 2025. zabranjena dizelska i benzinska vozila u centru grada
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 09:07
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Stockholm je najavio planove da postane prvi veliki glavni grad koji će zabraniti automobile na benzin i dizel u svom središtu u nastojanju da smanji zagađenje i smanji buku.

Od 2025. 20 blokova užeg gradskog područja Stockholma, koji obuhvaćaju financijske i glavne trgovačke četvrti, bit će ograničeno samo na promet električnih vozila.

Odluka o proširenju zone bit će donesena početkom 2025. godine.

“Danas zbog zraka u Stockholmu bebe imaju probleme s plućima, a stariji ljudi prerano umiru. Moramo eliminirati štetne ispušne plinove iz benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambicioznije područje s niskim emisijama do sada,” rekao je Lars Stromgren, zamjenik gradonačelnika za promet.

Brojni su gradovi uveli ili uvode programe za borbu protiv onečišćenja zraka, ali Stockholm ide dalje od većine. Pariz, Atena i Madrid zabranili su samo dizelske automobile, a London ima sustav naplate koji pokriva motore s izgaranjem koji najviše zagađuju.

"Mnogi su gradovi uveli zone s niskim emisijama u kojima se smiju voziti automobili s visokim emisijama ako plate pristojbu", rekao je Stromgren, prema Air Quality Newsu. “Stokholmski model je dalekosežniji. Automobili na benzin i dizel su zabranjeni, točka. Više je 'ultra' od londonske zone ultra-niskih emisija.

„Odabrali smo područje gdje je veliki broj biciklista i pješaka svakodnevno izložen nezdravom zraku. To je također dio grada koji je dom kompanijama koje razmišljaju unaprijed i žele voditi tranziciju u održiviju budućnost", rekao je.

Postoje upozorenja na shemu. Iako se primarno namjerava dopustiti samo potpuno električne automobile, veći kombiji s plug-in hibridnim motorima također će biti dopušteni, uz iznimke za vozila hitne pomoći i policijska vozila, kao i automobile u kojima vozač ili putnik ima dokumentirani invaliditet.

Švedska Zelena stranka dio je koalicije ljevičarskih i ekološki orijentiranih stranaka koje drže vlast u gradskoj upravi Stockholma. Zeleni su rekli kako se nadaju da će zona niske emisije potaknuti korištenje električnih vozila.

Predstavnici transportne industrije rekli su da je plan previše radikalan.

„Od 2010. smanjili smo emisije za 34 posto. Ali Zelena stranka i njihove kolege u gradu Stockholmu sada su u prevelikoj žurbi", rekla je Švedska prometna konfederacija.

Tagovi: Stockholm, zabrana, benzinci, dizelaši
PROČITAJ I OVO
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE