GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis pred brojnim izazovima, najveći se zove Kina

Stellantis pred brojnim izazovima, najveći se zove Kina
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2021 / 21:11
Autor: SEEbiz
PARIZ - Spajanje PSA grupe i Fiata Chrysler ovih je dana formalizirano.

Dioničari francuske grupe PSA potvrdili su spajanje s talijanskim proizvođačem automobila Fiat Chrysler. Saga o ujedinjenju traje već dvije godine i bila je u nekom trenutku gotovo prije nego što je cijeli plan pao u vodu. Bloomberg sada piše da se Stellantis napokon formira.

Spajanjem će nastati četvrti najveći svjetski proizvođač automobila, što su danas na dva odvojena sastanka potvrdili i dioničari PSA-e i dioničari Fiata Chryslera. Bilo je mnogo prepreka za spajanje. Podsjetimo da je u jednom trenutku Fiat čak nagovijestio da će udružiti snage s francuskim Renaultom, kojeg PSA doživljava kao glavnog konkurenta.

No, unatoč poteškoćama, dioničari PSA grupe, s više od 99% podrške, izrazili su jasno odobrenje za spajanje. To su podržali i obitelj Peugeot i kineski Dongfeng Motor - obojica imaju dvostruke elektorske glasove.

Spajanje pozdravljaju čelnici oba proizvođača automobila jer se očekuje približavanje proizvodnje Volkswagena i Toyote, vodećih svjetskih proizvođača automobila. Zajednička sredstva također će olakšati tvrtkama natjecanje s proizvođačima električnih automobila i drugim perspektivnim programerima tehnologije mobilnosti.

Izvršni direktor PSA Grupe Carlos Tavares stoga je bio optimističan na internetskoj skupštini dioničara: "Spremni smo" i dodao da je udruga usvojila sve regulatorne zahtjeve i da će biti objavljen konačni datum. Upravljanje novoformiranim divom preuzet će Tavares koji će poslovati s četrnaest marki. Tu spadaju talijanski Fiat i Maserati, Jeep, Dodge i Ram, dok su francuski Peugeot, Citroen, Opel i DS.

"Stellantis će biti svojevrsni konglomerat marki, od boljih do lošijih, a prije svega, brendovi će biti regionalni", kaže Philippe Houchois, analitičar iz tvrtke Jefferies, koji optimistično dodaje da je spajanje odlučujuća prilika za ponovno pokretanje poslovanja.

No, pravi izazovi su tek pred Stellantisom. Stellantis će biti kombinacija modela sa zavidnom tržišnom pozicijom u određenim segmentima, no niti jedan od proizvođača trenutno nije prepoznatljiv u industriji luksuznih automobila, niti je pretjerano prisutan na golemom kineskom tržištu, upozorava Bloomberg. To pokazuje potencijal za napredak u odjelima Alfa Romeo i Maserati, koji ciljaju luksuzne kupce, a Opelovo vlasništvo povećava ovisnost o europskim kupcima.

S jedne strane, tvrtka će zadržati ili čak ojačati svoju prisutnost na američkom tržištu poluprikolica i SUV-ova (uglavnom zahvaljujući Fiatovim odjelima Rama i Jeep). S druge strane, grupa PSA značajno je oživjela marke Peugeot i Citroen, koje povećavaju svoju prisutnost u Europi i velika su konkurencija Renaultu.

Tagovi: Stellantis, PSA Peugeot Citroen, Carlos Tavares, Volkswagen, Fiat Chrysler, Opel, Alfa Romeo, Maserati
PROČITAJ I OVO
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE