GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šok u Kragujevcu: Nakon priče o električnom autu, radnicima prete otkazima

Šok u Kragujevcu: Nakon priče o električnom autu, radnicima prete otkazima
HAOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 17:25
Autor: SEEbiz / Nova.rs
KRAGUJEVAC - Od najave predsednika Aleksandra Vučića, da će novi Fiatov električni model "uposliti" pola Srbije, radnicima u Kragujevcu, od jutros prete otkazima, ukoliko ne prihvate socijalni program ili odlazak u druge Stellantisove fabrike u Evopi, saznaje Nova.rs.

Pojedinačni razgovori između zaposlenih i menadžmenta Fiata, počeli su jutros od 11 sati, a svim radnicima, ponuđene su dve opcije, otpremnina uz dobrovoljno napuštanje fabrike, ili rad u drugim državama. Treće varijante nema, a ukoliko radnik ne prihvati ponuđeno, „odlazi bez ičega“, objašnjava za Nova.rs Zoran Miljković zamenik predsednika Sindikata u sestrinskoj firmi Fiat Plastic.

On kaže da je ovo klasičano zastrašivanje radnika, koji se ucenama primoravaju da ostave svoje porodice i odu na rad u drugu zemlju.

„Ovo je sad opšta katastrofa! Pre samo 15 dana u svim medijima predsednik je najavio novi model i sigurnost za radnike, a evo posle samo dve nedelje, radnici se ucenjuju, zastrašuju, primoravaju se da idu u druge zemlje na dve godine, ili da uzmu socijalni program. Neki smešan novac, od koga ne mogu da žive ni par meseci“, ogorčeno kaže ovaj sindikalac.

Prema informacijama koje je dobio od radnika, koji su već imali razgovor sa menadžmentom, ponuđen im je odlazak u Slovačku, Poljsku, Italiju i Nemačku, a za sve zemlje su različiti iznosi mesečne zarade.

U Slovačkoj je plata 800 evra, Poljskoj 850, Italiji 1.400, dok je u Nemačkoj 1.900. Dodaje i da radnici neće moći sami da biraju zemlju u kojoj bi radili, već da to odlučuje menadžment. Prijavljivanje za rad u inostranstvu je do 20. maja, a Miljković navodi da je u toj punudi navedeno da radnici sami snose troškove smeštaja i ishrane.

"Ovo je jedan bahati potez, gde su radnike uhvatili na prepad i gde im ništa konkretno nije objašnjeno. Ne znaju šta će biti sa njihovim stažom, već im se nešto pod pretnjama otkazom potura kao opcija. Ponavljam, ovo je klasično zastrašivanje, koje ne sme da se završi na ovome", upozorio je sindikalac.

Zoran Miljković, sindikalac iz fabrike Fiat Plastic, koja je inače u štrajku duže od godinu dana, ocenjuje da je sadašnjim pritiscima, menadžment Fijata "uradio isto što i njima pre više od godinu dana" kada su pokrenuli štrajk.

On je revoltiran i zbog ćutanja reprezentativnog Samostalnog sindikata Fijata i nihovog predsednika Saše Đorđevića, koji je radnicima juče obećao da će ih preko sinddikalne grupe obavestiti o ishodu sastanka, koji je održan jutros u 7h, ali im se, kaže on, posle toga nije javljao.

"Njihov sindikat mudro ćuti, iako raspolažu svim inforacijam. Jednostavno su radnike pustili niz vodu. Mene je od jutros zvala gomila radnika koji su već razgovarali sa menadžmentom, zabrinuti su i upplašeni za radna mesta. Mi se solidarišemo sa njima i nećemo dozvoliti da im ovo prođe", kategoričan je on.

Miljković je pozvao najviši državni vrh, da se kao trećinski vlasnik, hitno izjasni povodom najnovijih dešavanja u Fijatu i pretnjama otkazima koje od jutros dobijaju radnici. Ujedno, zatražio je i zaštitu države za oko 2.000 radnika koji rade u kragujevačkoj fabrici.

"Ukoliko država ne bude pokazala svoj stav povodom ucenjivanja radnika, mi ćemo biti prinuđeni da blokiramo sve ulaze u fabriku, tako da firma ne može više da funkcioniše", zaključio je Miljković.

Portal Nova.rs tokom dana više puta je pokušao da stupi u kontakt sa Sašom Đorđevićem, predsednikom Samostalnog sindikata FCA, koji je jutros imao sastanak sa prvim menadžerom Fijata u Srbiji Nikolom Jerotijevićem, ali do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Fiat Plastic, Fiat Panda, Fiat, Kragujevac, Zoran Miljković, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
General Motors ugodno iznenadio investitore, evo detalja
IZNENAĐENJE
General Motors ugodno iznenadio investitore, evo detalja
DETROIT - General Motors nastoji povratiti povjerenje Wall Streeta u 2024. s nekoliko inicijativa usmjerenih na investitore u srijedu nakon burne godine radničkih štrajkova i zastoja u svojim planovima za električna i autonomna vozila.
Huawei sve jače pozicioniran u auto industriji
NOVI ISKORAK
Huawei sve jače pozicioniran u auto industriji
PEKING - Kineski div Huawei udvostručuje prodaju svoje tehnologije na konkurentnom tržištu električnih automobila.
Slovenija uvodi drastične mjere u prometu
PROMET
Slovenija uvodi drastične mjere u prometu
LJUBLJANA - Slovenski parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za sljedećih sedam godina, koja uključuje ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na nekoliko cestovnih pravaca, te snižavanje dopuštene količine alkohola u krvi na 0,0 promila.
 Električna Fiat Panda od 2024. će se proizvoditi u Kragujevcu
NAJAVE
 Električna Fiat Panda od 2024. će se proizvoditi u Kragujevcu
KRAGUJEVAC - U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, saopštila je grupacija Stellantis. Radnici Fiatove fabrike su već završili obuku, a prva vozila izaći će sljedeće godine.
Tesla tužio Švedsku tbog zastoja u isporuci novih vozila
TUŽBA
Tesla tužio Švedsku tbog zastoja u isporuci novih vozila
STOCKHOLM - Američki proizvođač električnih automobila Tesla podnio je tužbu protiv švedske državne agencije za promet zbog zastoja u registraciji novih vozila u vrijeme štrajka, izvijestio je u ponedjeljak poslovni dnevnik Dagens Industri (DI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE