GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski auto trgovci oprezni nakon uspješnog polugodišta

Slovenski auto trgovci oprezni nakon uspješnog polugodišta
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2023 / 08:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski trgovci automobilima većinom su zadovoljni rezultatima prve polovice ove godine, ali manje su optimistični za buduće razdoblje u svjetlu općeg rasta cijena. Ukazuju i na mogućnost pada potražnje za električnim vozilima, pri čemu će, smatraju, presudne biti subvencije za kupnju.

U tvrtki Porsche Slovenija, koja zastupa automobilske marke Volkswagen, Audi, Seat, Cupra i Škoda, zadovoljni su prodajom automobila u prvoj polovici ove godine. Kako je za STA rekao direktor Danilo Ferjančič, ubrzavaju isporuku vozila naručenih prije nekog vremena, no primjećuju suzdržanost kod novih narudžbi.

“To pripisujemo višim cijenama automobila i višim cijenama općenito. Naravno, poskupjeli su i krediti, a ta visoka cijena opterećuje budžete potrošača, koji su posljedično neskloni većim investicijama, poput kupnje novog automobila”, rekao je.

Ubrzanje isporuke vozila kupcima za STA su istaknuli i u tvrtki GA Adriatic, koja među ostalim zastupa marke Renault, Nissan, Dacia i MG. Kako navode, još uvijek ima kašnjenja u isporukama, no kupcima koji su spremni pristati na neke kompromise oko boje i opreme vozila može se ponuditi većina modela osobnih automobila sa lagera.

I u grupi Emil Frey, koja zastupa 12 automobilskih marki – među kojima su Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Honda, Jeep, Mercedes-Benz, Mitsubishi i Peugeot – zadovoljni su prvim polugodištem. S obzirom na rast tržišta, koji pokazuje da je prodaja novih vozila ove godine 3,8 posto veća od 2022. godine, bilježimo dobre rezultate i ostvarujemo zadane ciljeve, rekao je za STA direktor Grupe Jožko Tomšič.

Prodaja električnih automobila u EU ubrzano raste. U Porscheu Slovenija ocjenjuju da je ta statistika iu Sloveniji "još uvijek prilično pozitivna", ali upozoravaju na vjerojatne posljedice poskupljenja takvih vozila. “Nove narudžbe trpe već nekoliko mjeseci. Bit će nužna značajnija cjenovna intervencija proizvođača, inače će prelazak na električnu energiju - koji će se nedvojbeno dogoditi na ovaj ili onaj način - biti prilično bolan", naglasio je Ferjančič.

GA Adriatic procjenjuje da udio električnih vozila u ukupnoj prodaji raste sporije nego što bi trebao ako EU želi ispuniti ciljeve smanjenja emisija u prometu. Uglavnom zbog cijene baterijskih paketa, električna vozila danas su mnogim korisnicima nedostupna, a subvencije mogu značajno pridonijeti povećanju udjela električnih vozila u ukupnoj prodaji, napisali su.

Prema njihovim riječima, to dokazuje prodaja vozila. “Plug-in hibride – osim u najvišem segmentu vozila – gotovo je nemoguće prodati bez subvencija, zbog čega smo u Renaultu povukli ponudu plug-in hibrida sa slovenskog tržišta, jer bez državne potpore za njih nije bilo interesa. kupnju”, istaknuli su.

Slovenska grupacija Emil Frey u prvih je pet mjeseci ove godine prodala 2212 električnih vozila, što je 105 posto više nego u istom razdoblju lani. Kao ključni čimbenik prodaje Tomšič ističe i visinu subvencija te posljedično konačne maloprodajne cijene električnih automobila.

Što se tiče očekivanja za drugu polovicu ove godine, Ferjančič je prije svega istaknuo završetak isporuka naručenih vozila prije vremena, "tako da se ova tužna epizoda dugog čekanja na naručeno vozilo polako bliži kraju". “Kada dođemo do ove točke, živjet ćemo isključivo od tekućeg poslovanja koje se usporava iz gore navedenih razloga. Realno gledano, očekujem da će se tržište novih vozila smanjiti", ocijenio je. Za sada ne očekuje usporavanje rasta cijena.

Sniženja cijena ne očekuju ni u GA Adriatic. “Cijene komponenti ne padaju, u najboljem slučaju još uvijek rastu, isto vrijedi i za troškove proizvodnje i transporta”, objasnili su. Skrenuli su pozornost i na nadolazeći ekološki standard Euro 7, koji će, prema njihovim riječima, uvelike poskupjeti proizvodnju motora.

Tomšič i za drugo polugodište očekuje slične rezultate kao i za prvo, a smatra da će i cijene ostati nepromijenjene.

Tagovi: Slovenija, auto tržište, Danilo Ferjančič, Porsche Slovenija, Emil Frey, Volkswagen, Audi, Seat, Cupra
PROČITAJ I OVO
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE