GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste prodaja automobila u svijetu, Kina ispred Europe i SAD-a

Raste prodaja automobila u svijetu, Kina ispred Europe i SAD-a
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:33
Autor: SEEbiz

LONDON - Čini se da nakon pandemije i početka rata u Ukrajini nije dugo trebalo da se prodaja automobila vrati u normalu.

Ohrabrujuća je nova analiza američke financijske korporacije S&P Global, koju je prenijela Srpska udruga uvoznika vozila i dijelova, koja predviđa nastavak rasta ovog tržišta tijekom godine.

Naime, stručnjaci ove korporacije najavili su da će prodaja automobila u svijetu bilježiti rast po stopi od 2,8 posto, dosegnuvši 88,3 milijuna prodanih automobila.

Prošle je godine, prema podacima S&P Globala, u svijetu prodano blizu 86 milijuna vozila, što je predstavljalo rast od 8,9 posto u odnosu na 2022. godinu, odakle počinje oporavak ove industrije koja je pretrpjela ozbiljan udarac tijekom globalna pandemija, "broji se" .

Kada je riječ o Europi, prodaja bi trebala porasti za 2,9 posto, odnosno sa 14,7 prodanih automobila u 2023. godini premašiti 15 milijuna jedinica.

Analitičari S&P Global smatraju da će najveći izazov u Europi biti sposobnost zemalja da subvencioniraju kupnju električnih vozila. Uz ovu prognozu valja istaknuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najvažnijim tržištima Europske unije, kamatne stope, uvjeti kreditiranja, snažan zamah potražnje za električnim vozilima, poteškoće u nabavi energenata, ali i nadolazećih EU izbora.

Rast se predviđa i na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, i to dva posto. U 2023. godini prodano je 15,5 milijuna vozila, a za ovu godinu predviđa se 15,9 jedinica. Čimbenici koji će utjecati na američko tržište vozila su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uvjeti te još uvijek visoke cijene automobila. Najave da će se na tržištu električnih vozila ponuditi oko 100 modela vozila smatraju vrlo pozitivnim signalom, poručuju iz Udruge.

Europa i SAD pokušavaju uhvatiti korak s najvećim proizvođačem vozila na svijetu - Kinom. Lani je zabilježila prodaju od 25,3 milijuna vozila, što je rast od 4,9 posto. Ove godine očekuje se prodaja od 26,4 milijuna jedinica, što bi bio rast od 4,2 posto.

Ono što je najzanimljivije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 posto, nadmašivši 2023. godinu kada je taj rast iznosio 36 posto.

Logično je da će električna vozila ove godine sve više osvajati tržišta jer automobilske kuće sve više prelaze na proizvodnju ovih modela.

Predviđa se da će prodaja čistih električnih vozila, plug-in hibrida i "klasičnih" hibrida globalno dosegnuti 17,5 posto (godišnji rast od 39,5 posto).

Kina će imati najveći tržišni udio e-vozila, čak 26,8 posto (godišnji rast od 28 posto). A u Europi će vozila koja mogu koristiti električnu energiju za kretanje činiti oko 22 posto svih prodanih automobila i lakih gospodarskih vozila. To je međugodišnji rast od nevjerojatnih 41 posto.

Tagovi: prodaja automobil, auto tržište, automobili
PROČITAJ I OVO
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE