GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici u auto industriji u SAD-u nastavljaju štrajkati

Radnici u auto industriji u SAD-u nastavljaju štrajkati
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 17:53
Autor: SEEbiz / Beta
DETROIT - Američki automobilski radnici nastavljaju štrajk dok tvrtke ne ponude više Predsjednik United Auto Workers (UAW) Sean Fein rekao je da iako su proizvođači automobila u Detroitu povećali svoje ponude plaća i beneficija radnicima, sindikat može dobiti više ako duže izdrži petotjedni štrajk tijekom pregovora o kolektivni ugovori.

U štrajku je 23 posto od 146.000 članova sindikata zaposlenih u tri proizvođača automobila.

Štrajkovi su započeli 15. rujna u jednom pogonu za sklapanje svake tvrtke, a sindikat je kasnije uključio radnike u skladištu dijelova, zatim po jedan pogon za sklapanje u Fordu i GM-u. Prošli tjedan sindikat je napravio iznenađujući potez proširivši štrajk na Fordovu ogromnu tvornicu kamiona i SUV-ova u Louisvilleu, Kentucky.

Fein u petak nije najavio proširenje štrajka, ali je upozorio da UAW to može učiniti bilo kada, ovisno o tome koliko daleko ode u pregovorima s proizvođačima automobila.

U posljednja 24 sata, rekao je Fein, Stellantis i GM dali su ponude za plaće slične Fordovim, s povećanjem od 23 posto tijekom četverogodišnjeg ugovora. Ali predsjednik sindikata inzistirao je na tome da tvrtke mogu ići dalje: "Mi imamo još karata za igrati, a njima ostaje novca za trošenje."

Tvrdeći da se Ford "pravi da si ne može priuštiti ono što tražimo", Fein je primijetio da se tvrtka žalila na sindikalne radnike koji su napustili tvornicu kamiona u Louisvilleu koja je morala biti zatvorena. Ta je tvornica najveća i najprofitabilnija Fordova tvornica na svijetu.

"Izbacili smo njihovu najveću tvornicu, a oni se nisu vratili ni s jednom novom ponudom", rekao je.

Iako je Fein rekao da će UAW naporno raditi kako bi dobio velikodušnije ponude od proizvođača automobila, obratio se članovima sindikata koji su rekli da su već spremni glasovati o ugovorima, te ustvrdio da tvrtke pokušavaju podijeliti sindikat i pozvao na solidarnost među radnicima.

Fein je rekao da tvrtke i dalje tvrde da su dale rekordne ponude UAW-u, ali da su one nedovoljne da nadoknade ono što su radnici izgubili u posljednja dva desetljeća. Svaki put kad proizvođači automobila daju ponudu, rekao je Fein, oni tvrde da je to najbolje što mogu učiniti, samo da bi se danima kasnije vratili s boljom ponudom.

GM je u izjavi rekao da je ponudu dao u petak sa "značajnim napretkom u svim ključnim područjima u nastojanju da postigne konačni dogovor s UAW-om i vrati naše ljude na posao".

Multinacionalni konglomerat "Stellantis" rekao je da su postigli napredak sa sindikatom u uklanjanju jaza u važnim pitanjima "što će donijeti trenutnu financijsku dobit i sigurnost posla za naše zaposlenike". Ta je tvrtka priopćila da je usredotočena na rješavanje problema što je prije moguće.

Ford je rekao da su njegove ugovorne ponude UAW-u bile najizdašnije među sva tri proizvođača automobila.

"Znamo da su naši zaposlenici UAW-a povrijeđeni ovim produženim štrajkom zbog izgubljene plaće i izgubljene podjele dobiti", stoji u Fordovoj izjavi. "Želimo zaključiti ove pregovore ugovorom koji značajno poboljšava njihove živote i osigurava snažnu budućnost za sve", poručili su iz tvrtke.

Sve tri tvrtke rekle su da ne mogu povećati troškove rada do te mjere da ne bi imale dovoljno novca za ulaganje u nova vozila i tvornice.

GM je rekao da njegova ponuda povećava plaće za većinu radne snage na 40,39 dolara (38,10 eura) po satu, ili oko 84.000 dolara (79.233 eura) godišnje, do kraja četverogodišnjeg ugovora. To je povećanje od 23 posto u odnosu na 32,32 dolara (30,49 dolara) po satu koliko zarađuje većina tvorničkih radnika. Na godišnjoj razini to je 25 posto.

Tvrtka je rekla da je vratila povećanje troškova života za mnoge zaposlenike u prvoj godini ugovora, produživši povećanje plaća iznad 30 posto do rujna 2027. Radnici su odustali od povećanja troškova života tijekom inflacije 2009., kada su tvrtke bile u financijska opasnost. GM je prethodno ponudio osam posto bonusa na plaće radnika s definiranim doprinosima, što je manje od 9,5 posto koje su ponudila njegova dva konkurenta.

UAW je zatražio povećanje od 36 posto tijekom četiri godine i tradicionalni definirani mirovinski plan za radnike zaposlene od 2007.

Fein je rekao da je GM odbio odgovoriti na Fordovu ponudu da radnicima da pravo na štrajk kada se tvornica zatvori. Ni GM ni Stellantis nisu uspjeli doskočiti Fordu u vraćanju povećanja troškova života na razine iz 2009. godine.

Nije jasno kada bi Fein mogao zatražiti više radnika da se pridruže 34.000 radnika koji su već bez posla i plaća u šest tvornica za sklapanje vozila i i 38 skladišta za distribuciju dijelova.

Merrick Masters, profesor poslovanja na Sveučilištu Wayne State u Detroitu, vjeruje da će se Ford i Stellantis morati pridružiti GM-u u uključivanju budućih tvornica baterija za električna vozila -- još jedan sindikalni zahtjev -- u opći sporazum s UAW-om kako bi postigli sindikalni sporazum sa sva tri tvrtke. To bi u biti osiguralo da buduće tvornice i dalje imaju sindikate u budućnosti, što je ključna točka za UAW.

Prošli tjedan, prije nego što je GM pristao na uvjete tvornice baterija, sindikat je zaprijetio da će zatvoriti GM-ovu tvornicu u Arlingtonu u Teksasu, koja proizvodi visokoprofitabilna velika SUV vozila.

Sindikalni štrajkovi u ciljanim tvornicama u svakoj kompaniji, koji su započeli 15. rujna, približavaju se početku svog šestog tjedna.
UAW također traži povećanje mirovina za umirovljenike u industriji, ukidanje različitih razina plaća za radnike i još mnogo toga. Čini se da samo GM-ova ponuda zadovoljava to u zadnjoj godini prije novog ugovora.

Tagovi: ŠTRAJK, AUTO INDUSTRIJA, fORD, gENERAL mOTORS
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE