GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja automobila u srpnju rasla EU, stagnirala u Hrvatskoj

Prodaja automobila u srpnju rasla EU, stagnirala u Hrvatskoj
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2023 / 11:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prodaja automobila u EU snažno je porasla i u srpnju, odražavajući oporavak industrije od pandemijskih problema u nabavi, dok je u Hrvatskoj naglo posustala, pokazali su u srijedu podaci udruge proizvođača ACEA.

U srpnju je u EU registrirano 851.156 novih automobila, za 15,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je udruga.

U srpnju njihov je broj poskočio za 17,8 posto.

Prodaja raste po dvoznamenkastim stopama od prošlogodišnjeg listopada, odražavajući oporavak industrije od prošlogodišnje nestašice dijelova, objašnjava ACEA.

U skupini vodećih tržišta najviše je porasla prodaja u Francuskoj i Njemačkoj, za 19,9 odnosno 18,1 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Španjolska, od 10,7 posto. Najskromnije je u skupini velikih porasla prodaja u Italiji, za 8,7 posto.

U Hrvatskoj prodaja se u srpnju, prema podacima ACEA-e, zadržala na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca, uz registriran 5.141 novi automobil. U lipnju poskočila je za 43,7 posto.

Broj registriranih novih automobila bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnji srpanj i u Sloveniji.

Pad prodaje zabilježile su samo Mađarska i Malta, za 6,8 posto, i Švedska, za tri posto.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci tržište automobila u EU poraslo je za 17,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 6,3 milijuna novih vozila.

Podaci signaliziraju oporavak europske automobilske industrije od poremećaja koje je izazvala pandemija, ali obujam prodaje još je uvijek za 22 posto manji nego u pretpandemijskoj 2019. godini, upozorava ACEA.

Među velikom četvorkom najviše je porasla prodaja u Španjolskoj i Italiji, za 21,9 odnosno 20,9 posto. U Francuskoj uvećana je za 15,8 posto, a na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, za 13,6 posto.

U Hrvatskoj je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci po ACEA-inim podacima registrirano 38.575 novih automobila, za 37,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, Renault, Peugeot, Opel, Škoda, Volvo
PROČITAJ I OVO
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
NOVITETI
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
ŽENEVA - Dacia - rumunjski ogranak francuskog Renaulta predstavila je na godišnjem salonu automobila u Ženevi treću generaciju svog Dustera, jednog od najprodavanijih SUV modela u Europi koji se bori za tržišni udio u Njemačkoj.
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
POTEZI
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
SAN FRANCISCO - Apple će ugasiti svoj tim koji radi na električnim automobilima, pod nazivom Special Projects Group, prema Bloombergu.
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
TVRDNJE
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
BERLIN - Američki proizvođač automobila Tesla "konstantno i značajno" premašuje ograničenja otpadnih voda u svojoj tvornici u blizini Berlina, prema lokalnoj udruzi za vodu.
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
DISTRIBUCIJA
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
BUDIMPEŠTA - Opel je ponovno odabrao podružnicu AutoWallis Grupe, AutoWallis Distribution, da djeluje kao veleprodajni distributer za marku Opel u četiri zemlje u regiji CEE.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE