GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja automobila u Hrvatskoj pala gotovo 9%

Prodaja automobila u Hrvatskoj pala gotovo 9%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 10:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine registrirano 28.925 novih putničkih vozila, što je gotovo devet posto manje nego u istom razdoblju lani, dok ih je samo u srpnju ove godine registrirano 5.390, ili pet posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Promocije plus.

Od siječnja do kraja srpnja najviše je novoregistriranih vozila Volkswagena, njih 3.291, tako da VW ima 11,4 posto udjela u ukupnoj prodaji novih putničkih vozila.

Na drugom je mjestu Škoda, članica istog koncerna, s 2.684 prodana vozila i tržišnim udjelom od 9,3 posto, a udjel od 9,1 posto, uz 2.635 prodanih vozila ima trećeplasirana Kia.

Na četvrtom je mjestu Dacia s 2.319 prodanih novih vozila i udjelom od osam posto, dok je peti Opel s 2.181 prodanim novim automobilom i udjelom u ukupnoj prodaji od 7,5 posto.

I podaci samo za srpanj pokazuju da su najprodavanija bila vozila Volkswagena (895), a slijede Škoda (624), Dacia (419) i Opel (411), dok je na petom mjestu u sedmom mjesecu bila Toyota (410).

Najprodavaniji model u srpnju ove godine ponovno je Škoda Octavia, kojih je prodano 381. Octavia je, inače, već godinama jedan od najtraženijih modela na hrvatskom tržištu i uglavnom je u samom vrhu prodaje.

Na drugom mjestu najprodavanijih modela je Dacia Duster s prodanim 221 vozilom, a slijede tri modela Volkswagena - T-Cross (186), Tiguan (173) i Taigo (162).

Hrvatski su si građani u srpnju, od auto egzotike, kupili i jedan Lamborghini, dva Bentleya, tri Tesle i 21 Porsche.

Po podacima Promocije plus, od siječnja do kraja srpnja prodano je 15.482 vozila na benzinski pogon ili 53,5 posto od ukupne prodaje.

Slijede hibridna vozila, kojih je prodano 5.859, što je u ukupnoj prodaji udio od 20,3 posto, dok dizelaši imaju udio od 19,4 posto, s prodana 5.601 primjerka.

Vozilo na plinski pogon odabrao je 1.351 kupac ili njih 4,7 posto, a u prvih sedam mjeseci ove godine prodana su i 632 električna vozila, što je ukupnoj prodaji udio od 2,2 posto.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, Opel, opel Mokka, Škoda Octavia, Škoda, Volkswagen, Toyota, dizelaši
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE