GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potez Panasonica srušio dionice Tesle

Potez Panasonica srušio dionice Tesle
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2023 / 20:51
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice proizvođača električnih vozila Tesla pale su za čak 5% u ponedjeljak poslijepodne nakon vijesti da je Panasonic, dugogodišnji partner i dobavljač proizvođača električnih vozila, smanjio proizvodnju baterijskih ćelija u Japanu tijekom razdoblja koje završava u rujnu 2023.

Informmacije su potaknule zabrinutost ulagača o smanjenju potražnje za električnim vozilima, posebno za skupljim električnim vozilima koja možda ne ispunjavaju uvjete za porezne olakšice ili druge poticaje iz vladinih programa u i izvan SAD-a. Panasonicove ćelije korištene su u Teslinim starijim i skupljim SUV-ovima Model X i limuzinama Model S.

Tijekom razgovora o zaradama za treće tromjesečje Tesle 18. listopada, izvršni direktor Elon Musk upozorio je dioničare da kamatne stope vrše pritisak na kompaniju da održi nižu cijenu svojih električnih vozila i da bi mogle spriječiti potrošače da kupuju ili iznajmljuju električna vozila u budućnosti.

Musk je također više puta rekao, tijekom tog poziva, da se Tesla suočava s ozbiljnim izazovima s početkom proizvodnje svog dugoočekivanog Cybertrucka. Izvršni direktor Tesle požalio se: "Sami smo sebi iskopali grob s Cybertruckom." Također je rekao, tijekom Q3 poziva, “Samo želim ublažiti očekivanja za Cybertruck. To je izvrstan proizvod, ali financijski će proći od godinu do 18 mjeseci prije nego što postane značajan doprinos pozitivnom novčanom toku.”

Dionice su pale za oko 18% od objave zarade tvrtke 18. listopada. Shortselleri Tesle zaradili su 3 milijarde dolara od tog datuma do zatvaranja u petak, prema podacima Ortexa, tvrtke za financijske informacije sa sjedištem u Londonu. Dolarska vrijednost kratkotrajnog interesa za Teslu iznosila je oko 18,08 milijardi dolara ili 3,21% slobodnog opticaja, prema podacima Ortexa, od 27. listopada.

Toni Sacconaghi iz Bernsteina napisao je u bilješci objavljenoj u ponedjeljak kako njegova tvrtka očekuje da će Tesla zabilježiti "niže marže i razočarati u količini" u fiskalnoj godini 2024. Bernstein trenutno ima ciljanu cijenu od 150 dolara za dionice Tesle.

Dok javnost očekuje da će Tesla sljedeće godine ostvariti 2,3 milijuna isporuka vozila, što je povećanje od oko 500 000 u odnosu na prethodnu godinu, Sacconaghi je napisao: “Kako bi potaknuo rast od 500.000 jedinica ove godine, Tesla je morao smanjiti cijene za ~16%, pritiskajući sveukupno operativne marže za 750 bps. Ostaje nejasno može li Tesla dodatno smanjiti cijene dovoljno da potakne dovoljnu elastičnost potražnje, a da potencijalno ne postane negativan FCF. Vjerujemo da će se Tesla sljedeće godine možda morati pridržavati isporuka ispod konsenzusa I suočiti se s nižim maržama.”

Bernstein, sa svojim medvjeđim mišljenjem o Tesli, predviđa 2,15 milijuna isporuka od Tesle iduće godine sa zaradom po dionici od 2,59 dolara u usporedbi s konsenzusom o 2,3 milijuna isporuka i zaradom po dionici od 3,30 dolara.

Medvjeđe raspoloženje širi se raznim dijelovima tržišta električnih vozila: Dionice ON Semicondcutora
, koja isporučuje čipove za električna vozila, pale su u ponedjeljak 20% nakon što je tvrtka ponudila razočaravajuće smjernice za četvrto tromjesečje.

Tagovi: panasonic, tesla
PROČITAJ I OVO
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE