GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche SE smanjio dug za milijardu eura

Porsche SE smanjio dug za milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 19:35
Autor: SEEbiz / DPA
STUTTGART - Holding tvrtka Porsche Automobil Holding SE (PSE), koja kontrolira njemački automobilski div Volkswagen Group, smanjila je svoje brdo dugova nagomilanih kao rezultat Porscheove inicijalne javne ponude (IPO) za oko milijardu eura (1,1 milijardu dolara).

Neto dug tvrtke iznosio je 5,7 milijardi eura na kraju prošle godine, što je pad sa 6,7 milijardi eura na kraju 2022., objavila je tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu u četvrtak.

Dugoročno, tvrtka planira otplaćivati godišnji iznos u rasponu od srednjih troznamenkastih milijuna eura. Na kraju 2021. PSE je još uvijek imao 641 milijun eura neto likvidnosti.

Obitelj Porsche–Piëch, potomci osnivača Porschea Ferdinanda Porschea, osigurala je 25% plus jednu dionicu redovnih dionica putem holdinga Porsche SE kada je proizvođač sportskih automobila Porsche AG izašao na burzu prošle godine.

To obiteljima daje blokirajuću manjinu u proizvođaču automobila sa sjedištem u Stuttgartu. Porsche SE financirao je kupoprodajnu cijenu od 10,1 milijardu eura sa 7,1 milijardu eura posuđenog kapitala.

Ostatak je isplaćen posebnom dividendom koju je Volkswagen koncern podijelio dioničarima kao dio transakcije. Obitelj ima veliki interes u njemačkom automobilskom divu.

Konsolidirana neto dobit nakon oporezivanja iznosila je oko 5,1 milijardu eura prošle godine - oko 400 milijuna eura manje nego 2022.

No, bez posebnog računovodstvenog učinka kupnje povlaštenih dionica VW-a u prethodnoj godini, konsolidirana neto dobit u 2023. bila bi veća nego u prethodnoj godini, priopćeno je.

Tagovi: Porsche SE, Porsche, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE