GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche na burzi, evo kolike su valuacije

Porsche na burzi, evo kolike su valuacije
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravni i nadzorni odbor koncerna Volkswagen službeno je najavio kako će njihova podružnica Porsche AG izlistati svoje dionice na burzi u Frankfurtu.

Uskoro bi i privatni ulagači mogli postati dioničari jedne od najpoznatijih europskih marki sportskih vozila, Porschea. Nakon višemjesečnih priprema, upravni i nadzorni odbor koncerna Volkswagen ovoga su tjedna i službeno donijeli odluku kako će Porsche AG započeti s procesom inicijalne javne ponude dionica (IPO) na burzi u Frankfurtu, piše Autonet.

Dionice bi se u slobodnoj trgovini trebala pojaviti prije kraja godine, ovisno o raznim regulatornim odobrenjima i drugim procesima. Kompanija bi navodno trebala ponuditi dionice zainteresiranim ulagačima kroz razdoblje od četiri ili više tjedana, počevši s krajem rujna ili početkom listopada, nakon čega bi one stigle i u redovnu ponudu frankfurtske burze. Taj proces bit će pokrenut samo ako se pokaže da ulagači imaju dovoljno interesa, tj. ako se prikupi planirani iznos kapitala.

Analitičari očekuju da će cijena dionice Porschea biti postavljena tako da tržišna vrijednost kompanije iznosi između 60 i 85 milijardi eura. Ako se ta očekivanja potvrde, Porscheov IPO bit će najveća inicijalna javna ponuda dionica u povijesti Njemačke, kao i najveći europski IPO od 1999. godine. Već sada je poznato da bi Katar, kroz svoj nacionalni investicijski fond, mogao otkupiti oko 5% dionica, a one će biti ponuđene i malim ulagačima – primarno na tržištima Francuske, Španjolske i Italije, gdje Porsche ima vrlo dobar status među obožavateljima i kupcima.

Kapital prikupljen kroz IPO trebao bi biti iskorišten za veliku inicijativu elektrifikacije Porscheovog asortimana. Neki analitičari skeptični su prema cijelom procesu, primarno iz razloga što se on pokreće u doba krize, kada dionice ostalih automobilskih kompanija gube na vrijednosti, a prodaja automobila je u padu.

Tagovi: Porsche, Volkswagen, Bugatti, Lamborghini, Ferrari
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE