GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pojeftinjuju tehnički pregledi

Pojeftinjuju tehnički pregledi
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Bivše Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je sada postalo dio novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za sobom je ostavilo dobru vijest za vlasnike morotnih vozila, prenosi Večernji list.

Od prvog listopada na snagu bi trebala stupiti izmjena u vidu smanjenja posebne naknade za okoliš, za pet posto i to za sve vrste vozila.

Vozači osobnih vozila sada će, umjesto 35 kuna, plaćati 33,25 kuna. Vozači kamiona će izdvojiti 24 kune manje, sada 456 kuna, a vozači autobusa plaćat će 304 kune, u odnosu na prijašnjih 320.

Sve je to dio izmjene Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon. Kako navode iz Ministarstva, izmjenom drugih članaka trebali bi se smanjiti iznosi naknada za vozila na hibridni pogon i to za 50 posto.

Novi korektivni koeficijent za hibridna vozila trebao bi iznositi 0,5 posto, dok bi se vozila na električni ili alternativni pogon u potpunosti oslobodila plaćanja zasebne naknade za okoliš.

Prema tumačenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ta posebna naknada obračunava se i plaća pri registraciji vozila, odnosno pri ovjeri tehničke ispravnosti vozila na temelju rješenja Fonda, stoga će tehnički pregledi od listopada biti jeftiniji.

"Prijedlogom Uredbe ostvarit će se rasterećenje građanstva i gospodarskog sektora u iznosu od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini", poručili su iz Ministarstva.

Pojasnili su i da su s prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe krenuli sukladno akcijskom planu za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u 2020., a kojim je i predviđeno smanjenje jediničnog iznosa za pet posto za sve obveznike.

Iako smanjenje nije veliko, moglo bi olakšati situaciju u korona krizi i situaciji koja nas očekuje na jesen.

Tagovi: tehnički pregled, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
PROČITAJ I OVO
Beč ulaže u električne teretne bicikle
ULAGANJA
Beč ulaže u električne teretne bicikle
BEČ - S 800.000 eura subvencija austrijska metropola potiče poduzetnike da manje putuju automobilom.
Prodaja automobila u Kini u srpnju skočila 16,4 posto
SKOK
Prodaja automobila u Kini u srpnju skočila 16,4 posto
PEKING - Prodaja automobila u Kini porasla je u srpnju 16,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, signalizirajući stabilan oporavak najvećeg svjetskog tržišta od posljedica pandemije koronavirusa, pokazuju u utorak objavljeni podaci.
Može li Jim Farley pokrenuti Ford?
KARIJERE
Može li Jim Farley pokrenuti Ford?
DETROIT - Kriza u automobilskoj industriji očituje se i u činjenici da ljudi na vodećim pozicijama u velikim automobilskim konglomeratima nemaju dugački "rok trajanja".
Toyota RAV4 Hybrid Black Edition stiže u listopadu
NOVITETI
Toyota RAV4 Hybrid Black Edition stiže u listopadu
ZAGREB - Toyota je pripremila specijalno izdanje modela RAV s istaknutim unutarnjim i vanjskim monokromatskim detaljima, Midnight Black karoserijom i 19-inčnim sjajno crnim naplatcima koji u prodaju stiže u listopadu ove godine.
Porsche SE u šest mjeseci s gubitkom od 329 milijuna eura
GUBITAK
Porsche SE u šest mjeseci s gubitkom od 329 milijuna eura
FRANKFURT - Gubitak Volkswagena utjecao je i na holding kompaniju Porsche SE koja je prvu polovinu godine također zaključila s gubitkom nakon poreza, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE