GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak europskog automobilskog tržišta u 2023.

Oporavak europskog automobilskog tržišta u 2023.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2023 / 08:58
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U studenom je registracija osobnih automobila u EU porasla za 6,7% na godišnjoj razini, na ukupno 885.581 jedinicu.

Gledajući brojke od početka godine, registracija novih automobila u EU ukupno je porasla za 15,7% na godišnjoj razini. U Hrvatskoj je u navedenom razdoblju registracija osobnih automobila zabilježila porast od 31% u odnosu na prethodnu godinu, pišu analitičari Intercapitala.

U studenom 2023. registracija osobnih automobila u EU porasla je za 6,7% na godišnjoj razini, na ukupno 885 581 jedinicu. Najveće povećanje zabilježeno u EU u studenom zabilježeno je u Italiji, gdje je apsolutni porast iznosio 19,4 tisuća jedinica, što predstavlja rast od čak 16,2% na godišnjoj razini. Italiju odmah prati Francuska s 18,8 tisuća jedinica (14% na godišnjoj razini). Sljedeća je Velika Britanija gdje je porast iznosio 13,6 tisuća (9,5% na godišnjoj razini). Konačno, preostale su glavne regije unutar EU-a, a to su Njemačka i Španjolska. Njemačka je izvijestila o snažnom padu od 14,8 tisuća (pad od 5,7%) i bila je jedina veća regija koja je zabilježila pad. Trend rasta u Španjolskoj se smanjio i iznosio je 5,1k (7%). Gledajući većinu mjeseci prije, UK i Njemačka su zabilježile najizraženiji rast. Međutim, tijekom studenog Njemačka je zabilježila prvi mjesec pada na godišnjoj razini.

Promatrajući na temelju početka godine, situacija je prilično slična – registracija novih automobila u EU porasla je za 15,7% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, prethodna je godina bila pod utjecajem nestašice poluvodiča koja je započela još 2021. Posljedično, većina tržišta EU-a pokazala je snažan rast u usporedbi s prethodnim godinama. Promatrajući cijelo razdoblje, svako od najvećih tržišta unutar EU bilježi pozitivan razvoj. Ujedinjeno Kraljevstvo je izvijestilo o najizraženijem apsolutnom rastu (u iznosu od relativnih 18,6% na godišnjoj razini), dok preostala glavna tržišta, Njemačka, Italija, Francuska i Španjolska slijede Ujedinjeno Kraljevstvo bilježeći snažan dvoznamenkasti rast od 276,4k, 265,7k, 242,3k odnosno 123k, što dolazi od učinka niske baze i stvarnog oporavka u sektoru. Manje regije uglavnom bilježe dvoznamenkasti rast. U studenom je nekoliko manjih zemalja izvijestilo o smanjenju jedinica na godišnjoj razini.

Gledajući regiju, promatrajući cijelo razdoblje od početka godine, Hrvatska je izvijestila o nevjerojatnom porastu od 31% od početka godine, što predstavlja rast od 12,5 tisuća jedinica. Slovenija je izvijestila o manjim brojevima, zabilježivši rast od 5,3%, što iznosi 2,3 tisuće jedinica.

Tijekom studenog europsko tržište benzinskih automobila poraslo je za 4,2%, iako se njegov tržišni udio smanjio s 33,5% na 32,7% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Hibridni električni tržišni udio porastao je za čak 4,7 p.p. Na godišnjoj razini na 27,4%. S druge strane, tržište dizelskih automobila u EU nastavilo je pad u studenom, smanjivši se za 10,3%. Naposljetku, sveukupno tržište dizelskih automobila u EU nastavilo je padati tijekom mjeseca na trenutni tržišni udio od 12,2% (pad od 2,3 p.p. na godišnjoj razini).

Tagovi: automobili, auto tržišter, prodaja automobila
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE