GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi skandal: Plug-in hibridi s lažiranim emisijama

Novi skandal: Plug-in hibridi s lažiranim emisijama
LAŽIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - Europska grupa Transport & Environment, koja okuplja nevladine organizacije i promovira održivi transport, otkrila je kako su proizvođači popularnih plug-in hibridnih automobila lažirali njihove emisije stakleničkih plinova, slično kako je to Volkswagen činio u aferi danas poznatoj kao Dieselgate

Europska federacija za transport i okoliš, skraćeno Transport & Environment, krovna je udruga koja okuplja nevladine organizacije s ciljem borbe za održiviji transport na području Europe. Njihovo najnovije izvješće, objavljeno početkom ovoga tjedna, izazvalo je velik interes javnosti jer su razotkrili tri moguće prevare na službenim podacima o emisijama stakleničkih plinova kod plug-in hibridnih automobila, piše Autonet.

Otkriće da u stvarnosti automobili više zagađuju okoliš nego što to službeni podaci govore podsjeća na veliki skandal danas poznat kao Dieselgate u koji je bio upetljan Volkswagen. Razmjeri novog mogućeg skandala “plugingate” tek se trebaju vidjeti.

Grupa T&E svojim je testiranjem otkrila da tri popularna plug-in hibridna SUV-a, BMW X5, Volvo XC60 i Mitsubishi Outlander u okoliš ispuštaju od 28% pa sve do čak 89% više ugljikovog dioksida nego to njihovi proizvođači tvrde. Automobili su testirani u optimalnim uvjetima i u tri načina rada – samo na bateriju, samo na motor s unutarnjim izgaranjem te u modu punjenja baterija. Sva mjerenja pokazala su značajno odstupanje od službenih podataka, kao što je vidljivo na objavljenom grafikonu.

Iz grupacije poručuju da su “plug-in hibridi lažni električni automobili”, te da ne služe za vožnju u stvarnim uvjetima nego isključivo za “testiranje u laboratoriju i porezne olakšice”. Kažu kako je testiranje pokazalo da i u idealnim uvjetima zagađuju više nego što proizvođač tvrdi, a da prilikom bilo kakvog odstupanja od tih uvjeta (agresivnija vožnja ili praznija baterija) emisije CO2 još više rastu, preko svake dopustive razine.

Veliki plug-in hibridi kakvi su testirani, kažu iz T&E, nemaju dovoljno snage u elektropogonu, ne omogućavaju brzo punjenje, i samim time njihov električni pogon nije dovoljno ekološki. Iz tog razloga pozivaju nadležne u Europskoj uniji da revidiraju politiku poticaja za ovakve automobile, ali i da razmotre bolje načine mjerenja njihovih ukupnih emisija ugljikovog dioksida. Urgiraju da se to učini prilikom revizije ekoloških ciljeva EU za razdoblje 2025. – 2030. koja će biti na agendi sljedeće godine.

Tagovi: plug-in hibridi s lažiranim emisiji, Dieselgate, Volkswagen, BMW X5, Volvo XC60, Mitsubishi Outlander
PROČITAJ I OVO
SK Innovation i LG Energy Solution riješili spor oko krađe poslovnih tajni
SPOROVI
SK Innovation i LG Energy Solution riješili spor oko krađe poslovnih tajni
SEUL - Južnokorejski proizvođači automobilskih baterija SK Innovation (SKI) i LG Energy Solution riješili su spor oko navodnog preotimanja radnika i krađe poslovnih tajni, koji je ugrozio lance opskrbe svjetskih proizvođača električnih automobila.
Rimac predstavio novi kampus vrijedan 200 milijuna eura
KAMPUS
Rimac predstavio novi kampus vrijedan 200 milijuna eura
ZAGREB - Nakon godina nagađanja Rimac Automobili potvrdili su da će se novi kampus kompanije graditi nedaleko njihovog sadašnjeg sjedišta u Svetoj Nedjelji. Ukupna investicija trebala bi biti veća od 200 milijuna eura, a kampus bi trebao biti useljen za dvije godine.
Turski AK Automotive povećava investicije u tvornicu u Kopru
INVESTICIJE
Turski AK Automotive povećava investicije u tvornicu u Kopru
KOPER - Turska kompanija AK Automotive nedavno je od Cimosa kupila prostore koje je unajmila u Kopru, računajući na proširenje proizvodnje.
Polestar najavljuje prvi klimatski neutralni automobil do 2030.
NAJAVE
Polestar najavljuje prvi klimatski neutralni automobil do 2030.
STOCKHOLM - Polestar, marka električnih automobila u vlasništvu Volva, najavila je da ima cilj do kraja desetljeća na tržištu ponuditi prvo potpuno klimatsko neutralno osobno vozilo, za što će morati potpuno promijeniti tradicionalan pristup proizvodnji.
Arcfox lansira električni autonomni automobil u partnerstvu s Huaweijem
PROJEKTI
Arcfox lansira električni autonomni automobil u partnerstvu s Huaweijem
LONDON - Kineski proizvođač Arcfox lansira električni autonomni auto u partnerstvu s Huaweijem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE