GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava

Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB . Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice nakon vala radničkog nezadovoljstva u Švedskoj.

Norveški fond upravlja imovinom u vrijednosti 1,5 bilijuna dolara i spada među najveće burzovne investitore u svijetu, podsjeća Reuters. Norges Bank Investment Management (NBIM) upravlja fondom i sedmi je najveći dioničar Tesle, s udjelom od 0,88 posto, vrijednim oko 6,8 milijardi dolara, prema podacima Londonske burze.

"Očekujemo da tvrtke u koje ulažemo poštuju temeljna ljudska prava, uključujući radnička prava", stoji u pisanom odgovoru NBIM-a na Reutersov upit o Teslinom sporu sa švedskim radnicima. Lani smo podržali prijedlog dioničara u Tesli koji je od tvrtke tražio da uvede politiku poštivanja prava na sindikalno organiziranje, dodaje se u priopćenju. Prijedlog nije prošao.

U NBIM-u nisu željeli reći hoće li protivljenje proizvođača automobila organiziranom radništvu utjecati na ulaganje u njegove dionice. Situaciju nije željelo komentirati ni etičko vijeće fonda, koje može preporučiti NBIM-u prodaju udjela.

Danski mirovinski fond odlučio je u srijedu prodati vlasničke udjele u Tesli. "Prodali smo naše dionice Tesle 6. prosinca, kada su imale tržišnu vrijednost od 476 milijuna danskih kruna (68,9 milijuna dolara)”, izvijestio je PensionDanmark Reuters putem e-pošte. I skupina švedskih mirovinskih fondova pozvala je Teslu da potpiše ugovor sa sindikatom, ali zasad ne namjeravaju prodavati njegove dionice.

Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall stupili su u štrajk 27. listopada, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje. U znak solidarnosti štrajku su se pridružili i članovi drugih sindikata, uključujući lučke radnike, električare, čistače i poštanske službenike koji su kompaniji prestali isporučivati tablice za nove automobile. I najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru planira se priključiti štrajku i od kraja mjeseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu.

Finski sindikat radnika u sektoru prijevoza AKT blokirat će pak od 20. prosinca pretovar Teslinih vozila namijenjenih švedskom tržištu u svim domaćim lukama. To znači da radnici u finskim lukama neće pretovarivati Teslina vozila i dijelove namijenjene švedskom tržištu, rekao je AKT u izjavi.

Tagovi: Norveški mirovinski fond, Tesla
PROČITAJ I OVO
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE