GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa od investicije njemačke tvrtke e.Go u pogon u Tetovu

Ništa od investicije njemačke tvrtke e.Go u pogon u Tetovu
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 12:41
Autor: SEEbiz
SKOPJE - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Sjeverne Makedonije objavila je da je obustavila državnu potporu tvrtki "e.GO" za izgradnju tvornice električnih vozila u Tetovu.

TIRZ je priopćio da je "zbog insolventnosti tvrtke 'majke' ('Next e.GO mobile' u Njemačkoj) izvršenje ugovora i bilo koji postupak predviđen za dodjelu javnih sredstava tvrtki 'e.GO' suspendiran".

"Obustava dodjele državnih potpora uslijedila je nakon što su zaprimljene javno dostupne informacije o podnesenom zahtjevu za insolventnost 'majke' poduzeća... podnesenom nadležnim sudovima u ovoj zemlji. Ovim Direkcija za TIRZ aktivira zaštitnih mehanizama u potpisanom ugovoru koji predviđaju i ove okolnosti (stečaj, likvidacija), kao preduvjet za obustavu dodjele državnih potpora", stoji u priopćenju.

To državno ravnateljstvo navodi da tom gradiću dosad nisu dodijeljena nikakva sredstva, unatoč zahtjevima investitora.

Vlada Sjeverne Makedonije potpisala je 14. kolovoza 2022. u Tetovu ugovor s njemačkom tvrtkom "Next e.GO mobile" o državnoj potpori za ulaganje tog njemačkog proizvođača električnih automobila u tetovsku "TIRZ zonu".

Ugovor je potpisala Direkcija TIRZ-a u ime Vlade Sjeverne Makedonije, ali detalji tog dokumenta nisu objavljeni.

Dva dana prije potpisivanja Vlada Sjeverne Makedonije donijela je odluku o podršci, kako je tada objavljeno, višemilijunskoj investiciji (navodno čak 720 milijuna eura) "Next e.GO Mobile SE" iz njemačkog Aachena, koja će stvoriti 3.000 do 4.000 nova radna mjesta u TIRZ "Tetovo".

Njemački proizvođač električnih automobila e.Go podnio je zahtjev za nesolventnost po drugi put od 2020. Tvrtka kao razlog navodi "nepovoljno tržišno okruženje". Ostaje za vidjeti kakva je budućnost za oko 320 zaposlenih.

Jedan od složenih problema je kašnjenje u EU odobrenju modela e.wave X – nasljednika prvog e.Go Lifea. Pretprodaja, uključujući aktivaciju konfiguratora, započela je u listopadu 2022., no model još uvijek nije na tržištu. Proizvođač je navodno primio 11.000 prednarudžbi za mali električni automobil. Prodao je samo 1350 jedinica svog prethodnika, e.GO Life.

Tagovi: e.go, automobili, tetovo, makedonija, električni automobili
PROČITAJ I OVO
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE