GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na pomolu spajanje Renaulta i Stellantisa u novu megagrupu

Na pomolu spajanje Renaulta i Stellantisa u novu megagrupu
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 08:49
Autor: SEEbiz
PARIZ - Francuska vlada, koja je najveći dioničar Renaulta i vlasnik Stellantisa, podržava plan spajanja. Ukoliko do spajanja dođe, bit će to nova megagrupa koja će pod svojim krovom imati gotovo 20 brendova.

U kuloarima francuske autoindustrije kruže priče o spajanju Renault grupe i Stellantisa, trenutno najveće svjetske automobilske grupacije koja pod svojim krovom ima čak 15 brendova, uključujući i nedavno spojeni kineski brend Leapmotor. Spoji li se ove dvije grupacije, svjetska scena dobit će novu megagrupu s čak 19 brendova, ali i sve francuske brendove za jednim stolom.

Ono što francuski i talijanski mediji ističu kao zajednički interes, a koji bi prethodio mogućem spajanju u borbi protiv konkurencije, je uspon kineskih proizvođača, nastojanje Europske unije da postupno izbaci iz upotrebe motore s unutarnjim izgaranjem te skupi novi sindikalni ugovori. S obzirom na to da je francuska vlada najveći dioničar Renaulta, ali ima i dioničare u Stellantisu, proučavajući spajanje Renaulta sa Stellantisom, službeni Pariz i dalje podržava strategiju Groupe Renault da ostane neovisni proizvođač automobila s nekoliko industrijskih i tehnoloških partnerstava.

Predsjednik Stellantisa John Elkann zanijekao je planove o spajanju, odgovarajući na medijske spekulacije o povezivanju s Renaultom, koje je odbio komentirati. S druge strane, vlada je od samog početka poduprla strategiju izvršnog direktora Renaulta Luce de Mea za izgradnju nove električne i softverske jedinice sa sjedištem u Francuskoj pod nazivom Ampere. Međutim, odnos između Renaulta i Amperea postao je nepostojan nakon izlaska grupe iz Rusije 2022., njezinog drugog najvećeg tržišta nakon Francuske u to vrijeme.

Prepoznajući da Renaultu nedostaju razmjeri i resursi njegovih rivala, vlada je također poduprla nastojanja tvrtke da izgradi veze izvan svojih tradicionalnih saveznika kao što su Nissan i Mitsubishi uspostavljanjem partnerstva s Geelyjem, Saudi Aramcom, Googleom i Qualcommom. Dodatno, Renaultov plan za 2019. da se spoji s grupom Fiat Chrysler prije stvaranja Stellantisa upravo je sabotirao Nissan i zato francuska vlada sada više gura Renault da postane neovisan i okrene se novim i profitabilnijim partnerstvima.

Sa svojom vrijednošću na burzi koja stagnira na oko 10 milijardi eura, unatoč poboljšanim financijama u 2023., Renault se na financijskim tržištima često navodi kao potencijalna meta za preuzimanje. Stellantis je jedna od najprofitabilnijih grupacija u industriji i ima tržišnu kapitalizaciju veću od 85 milijardi eura.

Tagovi: renault, stellantis, elkann
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE