GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk želi Buffetta među dioničarima Tesle

Musk želi Buffetta među dioničarima Tesle
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Elon Musk posljednjih je mjeseci postao najutjecajniji izvršni direktor na svijetu. Njegova popularnost raste iz dana u dan.

Na Twitteru ima gotovo 130 milijuna pratitelja. Svaki njegov tweet i poruku vide milijuni korisnika društvenih mreža i medijski popraćen.

Osobnost milijardera i njegova obećanja da će promijeniti današnje i buduće načine prijevoza omogućili su Tesli (TSLA) - Get Free Report, proizvođaču električnih vozila čiji je on CEO i suosnivač, da iskusi rast burze bez presedana za automobilsku grupu.

Tržišna procjena Tesle trenutno iznosi 622 milijarde dolara. To je više od 400 milijardi dolara od Toyote Motor (TOYOF), najvećeg svjetskog proizvođača automobila u smislu prodaje prošle godine. Japanska grupa trenutno ima tržišnu vrijednost od 188 milijardi dolara. Musk ulijeva ogromno povjerenje investitorima, što opravdava ovakvo vrednovanje Tesle, na koju se ne gleda isto kao na konkurente. Proizvođač automobila više se smatra tehnološkom skupinom nego proizvođačem automobila, piše The Street.

Uglavnom, milijarderu ne treba nitko drugi da uspostavi moć i ozloglašenost Tesle. On utjelovljuje brend i sve dok je on na čelu, ulagači bi trebali nastaviti gurati dionice tvrtke na vrh.

Iako ima povjerenje mnogih investitora, jedan nedostaje. Riječ je o legendarnom investitoru Warrenu Buffettu, čija je filozofija razumjeti poslovanje tvrtke prije ulaganja u nju.

Ali Oracle of Omaha, kako je Buffett dobio nadimak, uložio je u BYD, Teslinog velikog kineskog konkurenta. BYD je prošle godine prodao više čistih vozila od Muskove tvrtke. Ali Tesla ostaje svjetski lider kada se uzmu u obzir samo električna vozila, jer BYD također prodaje hibridna vozila -- benzin + električni motor.

Buffett je preko svog holdinga Berkshire Hathaway (BRK.A) - Get Free Report, uložio u BYD 2008., stjecanjem 225 milijuna dionica, što je ekvivalentno oko 232 milijuna dolara. Od tada je ulaganje znatno poraslo, a cijena dionice BYD-a značajno je porasla tijekom godina.

Međutim, već nekoliko mjeseci milijarder je počeo smanjivati svoj udio u BYD-u. Berkshire je prodao gotovo 95 milijuna od svojih prvotnih 225 milijuna dionica kompanije, nakon što je prošlog mjeseca prodao još 4,235 milijuna dionica, u vrijednosti od gotovo 140 milijuna dolara, objavila je tvrtka u regulatornom podnesku početkom ovog mjeseca.

Holding ostaje jedan od najvećih dioničara tvrtke sa 130,3 milijuna dionica, što predstavlja oko 12% udjela u kineskoj grupi.

Upravo je u tom kontekstu jedan korisnik Twittera postavio pitanje u koju bi tvrtku Buffett trebao investirati, s obzirom da je Berkshire Hathaway 2022. godinu završio s velikom ratnom škrinjom. Doista, novčani fond holdinga iznosio je 128,65 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju 2022., u odnosu na gotovo 109 milijardi dolara u trećem tromjesečju.

"Berkshire Hathaway Warrena Buffeta sada ima više od 128 milijardi dolara u gotovini, koje bi dionice trebali kupiti?" upitao je korisnik Twittera.

Musk je odmah odgovorio da holding treba investirati u Teslu.

"Počinje s T...", rekao je milijarder.


Potom je objasnio da bi Berkshire Hathaway 2008. godine iskoristio priliku za ulaganje u Teslu, danas bi tvrtka ostvarila ogroman profit, jer je Tesla tada bila procijenjena na 200 milijuna dolara. Njegova tržišna vrijednost sada iznosi više od 600 milijardi dolara. Tržišna vrijednost Tesle dosegla je čak 1 trilijun dolara u listopadu 2021. i također prošlog ožujka.

"Munger je mogao uložiti u Teslu u vrijednosti od ~200 milijuna dolara kad sam ručao s njim krajem 2008.", dodao je Musk.

Charlie Munger je Buffettova desna ruka i potpredsjednik Berkshire Hathawaya. Ovo nije prvi put da je Musk spomenuo ono što smatra propuštenom prilikom za Berkshire Hathaway. Prošle godine je rekao da mu je Munger rekao da će Tesla propasti, vraćajući se u 2009. godinu.

"Bio sam na ručku s Mungerom 2009. godine gdje je cijelom stolu ispričao sve načine na koje će Tesla propasti", objavio je tehnološki mogul 16. veljače 2022. "To me prilično rastužilo, ali sam mu rekao da se slažem sa svim tim razloga i da ćemo vjerojatno umrijeti, ali svejedno je vrijedilo pokušati."


Čini se da Musk nije zamjerio Mungeru i Berkshire Hathawayu. Ulaganje holdinga u Teslu bila bi velika pobjeda za Muska, jer bi poslala snažnu i umirujuću poruku o Tesli i tradicionalnom financijskom establišmentu i malim ulagačima, koji se dive Buffettovim potezima financijskog genija.
Više o ovom izvornom tekstuZa dodatne podatke o prijevodu potreban je izvorni tekst
Pošaljite povratne informacije
Bočne ploče

Tagovi: Elon Musk, Tesla, Warren Buffett, kompanija BYD, Charlie Munger, Twitter, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE