GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk je tvrdio da će vrijednost Teslinih automobila rasti. Dogodilo se suprotno

Musk je tvrdio da će vrijednost Teslinih automobila rasti. Dogodilo se suprotno
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 17:06
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Još 2019. Elon Musk iznio je zapanjujuću tvrdnju o Teslinim vozilima. Vrijednost Teslinih automobila, rekao je, nakon kupnje će rasti, a ne padati.

Razlog za to je Teslina puna sposobnost samostalne vožnje koja, kako je rekao Musk, zahtijeva samo neka dodatna ažuriranja softvera i regulatorno odobrenje prije nego što Teslina vozila na cestama danas postanu potpuno neovisna. Tu je tvrdnju ponovio i nedavno u lipnju 2023.

"Možete zamisliti svaki automobil koji prodajemo ili proizvodimo i koji ima punu autonomiju kao nešto što bi u budućnosti moglo vrijediti pet puta više nego danas", rekao je u trećem tromjesečju tvrtke, 2023., o zaradi.

I ne samo da bi cijena rabljene Tesle porasla, nego je Musk također predvidio svijet u kojem će Teslin paket za pomoć u vožnji, koji tvrtka naziva "Full Self-Driving" unatoč tome što vozilo nije u potpunosti samoupravljajuće, sam po sebi biti vrijedan 100.000 dolara.

Jer, uz regulatorno odobrenje, vaša samovozeća Tesla mogla bi "raditi" kao taksi u vaše ime. Sve što trebate učiniti je sjediti i pokupiti gotovinu.

Ali četiri godine nakon Muskovog predviđanja za 2019., prosječni rabljeni Tesla Model 3 prodaje se za 29.000 dolara. A regulatorno odobrenje za FSD također nije stiglo, jer tvrtka postupno pokušava poboljšati softver.

Da budemo jasni, rabljenim automobilima općenito ne raste vrijednost. Osim onog ludog vremena ranih 2020-ih kada je sva automobilska proizvodnja praktički stala, a gotovo svi automobili postali su, na godinu ili više, vrijedna imovina. Međutim, osim te tržišne hirovosti, Musk je bio u krivu.

Vrijednost rabljenih Tesla naglo je pala u posljednjih godinu ili dvije, dok se Tesla bori da zadrži svoju dominaciju na tržištu novih električnih vozila. Agresivnim snižavanjem cijena vlastitih novih automobila i SUV-ova, Tesla je također stvorila domino efekt, gurajući i vrijednosti drugih električnih vozila.

Godine 2020. Tesla je proizvela 80% svih prodanih električnih vozila u Americi, prema Cox Automotiveu. Do 2022. njegov tržišni udio u električnim vozilima pao je na 64%. Prošle godine dodatno je pao na 55%.

Tagovi: musk, tesla,
PROČITAJ I OVO
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE