GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Morgan Stanley srušio prognoze za dionice Tesle

Morgan Stanley srušio prognoze za dionice Tesle
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 08:12
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Adam Jonas iz Morgan Stanleya posljednji je analitičar koji je izrazio zabrinutost u vezi s Teslom (TSLA). U bilješci klijentima, Jonas se zapitao: "Može li Tesla izgubiti novac (nekad) ove godine?"

Snižavajući svoju ciljnu cijenu na 320 USD sa 345 USD (još uvijek jedna od najoptimističnih ciljanih cijena na Streetu), Jonas je primijetio zabrinutost kao što je kontinuirano zaostajanje u potražnji za električnim vozilima unatoč smanjenju cijena, operateri voznih parkova poput Hertza koji odbacuju EV-a i "snažan hibridni zamah" ljuštenja daleko potencijalne kupce električnih vozila koji su neodlučni.

Jonas je rekao da ako ikada postoji vrijeme kada bi Tesla mogao objaviti GAAP EBIT (zaradu prije kamata i poreza) gubitak u svom automobilskom poslovanju, to bi mogla biti 2024. Kao odgovor, dionice Tesle su pale treći dan zaredom.

Ključni problemi za Morgan Stanley i Jonas su "relativno ostarjeli" proizvod, usporavanje potražnje za električnim vozilima na ključnim tržištima, preopterećeno kinesko tržište i hibridna renesansa.

Kinesko tržište je vrijedno spomena, s obzirom na nedavna smanjenja cijena od strane Tesle i njegovog glavnog rivala BYD-a koji su ovaj tjedan snizili cijenu svog osnovnog modela Seagull i Yuan Plus crossover.

“Vjerujemo da će se cjenovna konkurencija zadržati i 2024. i da će potaknuti OEM-ove da prošire svoje napore za smanjenje troškova [u Kini],” napisao je Jonas.

Ovi čimbenici naveli su Jonasa i tim Morgan Stanleya da smanje procjene ključnih Teslinih metrika:

Količina jedinica u 2024. godini smanjena je na ispod 2 milijuna jedinica, ili oko 10% rasta u odnosu na prethodnu godinu

Operativna profitna marža prema GAAP-u smanjena na 3,7% u odnosu na prognozu FG24 od 5,9%

FY24 GAAP EPS smanjen na 0,99 USD u odnosu na 1,54 USD prije; non-GAAP EPS smanjen na 1,51 USD u odnosu na ranijih 2,04 USD

Jonas je napisao da se ciljna niža cijena temelji na sljedećim rezovima: smanjenje od 5 USD zbog nižeg rasta prihoda, smanjenje od 10 USD zbog nižih marži i smanjenje od 10 USD zbog sporijeg rasta Teslinih inicijativa mobilnosti kao što su dijeljenje vožnje i autonomija.

Sve što je rečeno, Jonas je još uvijek preteški na Teslinim dionicama zbog drugih oklada koje nisu vezane uz električna vozila u Teslinom svemiru proizvoda.

Tagovi: Morgan Stanley, Tesla, musk
PROČITAJ I OVO
Toyotu potresao niz skandala, ali analitičari je i dalje visoko vrednuju
POTPORA
Toyotu potresao niz skandala, ali analitičari je i dalje visoko vrednuju
NEW YORK - Najveći japanski proizvođač automobila Toyota nedavno je u središtu pozornosti, ali iz pogrešnih razloga.
Dioničari Tesle odobrili paket plaće Elona Muska težak 56 milijardi dolara
ZELENO SVJETLO
Dioničari Tesle odobrili paket plaće Elona Muska težak 56 milijardi dolara
NEW YORK - Dioničari Tesle u četvrtak su glasovali za ratifikaciju ogromnog plana plaća izvršnog direktora Elona Muska za 2018., pet mjeseci nakon što je sudac u Delawareu naredio tvrtki da povuče paket, utvrdivši da ga je upravni odbor nepropisno odobrio.
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
OCJENE
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
MUNCHEN - Europska komisija škodi europskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na pozive iz vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskog sukoba.
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
UZLET
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
NEW YORK - Dionice Tesle skočile su u pretprodaji nakon što je Elon Musk rekao da su dioničari spremni odobriti njegov kontroverzni paket plaća od 56 milijardi dolara i odluku o preseljenju osnivanja proizvođača električnih automobila u Teksas.
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
SNAŽAN RAST
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
PEKING - Kineske dionice električnih vozila porasle su nakon što je EU uvela dodatne uvozne carine do 38%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE