GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedes povlači 100.000 dizelaša

Mercedes povlači 100.000 dizelaša
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 11:30
Autor: SEEbiz
STUTTGART - Mercedes-Benz mora povući više od 100.000 dizelskih vozila u Njemačkoj, zbog ponovnih optužbi za nepravilnosti u kontroli emisija ispušnih plinova. Tvrtka je za agenciju dpa potvrdila da je njemačka uprava za promet (KBA) izdala obavijest o povlačenju, za koju se očekuje da će utjecati na oko 100 tisuća vozila.

Povlačenje se odnosi na razne dizelske modele euro 5 i euro 6b, naveo je Mercedes-Benz. Vozila sada čeka ažuriranje softvera. Kupci će biti pisano obaviješteni ako je njihovo vozilo uključeno u KBA-ovu odredbu i ako je potrebno ažurirati softver, priopćila je kompanija.

Razlog povlačenja je korištenje tzv. termo prozora, koji su bili u standardnoj uporabi i kod drugih proizvođača. Obično se dio ispušnih plinova vraća izravno natrag u motor i izgara kako bi se emitiralo manje otrovnih dušikovih oksida. No ovisno o vanjskoj temperaturi, taj ih mehanizam automatski može vraćati natrag. Proizvođači su objavili da korištenje toplinskih prozora štiti motor.

No Europski sud pravde (ECJ) je 2022. presudio da su toplinski prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rješenje. Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućuje veće emisije onečišćujućih tvari "velikim dijelom godine" u osnovi nezakonit.

Regulatori njemačkog KBA sada su prema presudi zatražili od Mercedes-Benza da promijeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, rekla je glasnogovornica Mercedes-Benza za dpa. "Do presude ECJ-a, europske su vlasti općenito takve kontrole temperature za recirkulaciju ispušnih plinova smatrale dozvoljenima", kazala je.

Mercedes-Benz se godinama suočava s optužbama zbog dizelskih emisija. Od 2018. KBA je izdao nekoliko odredbi o povlačenju vozila njemačkog proizvođača zbog nelegalne ispušne tehnologije, što je samo u Njemačkoj utjecalo na stotine tisuća vozila.

Otkako je taj problem izašao na vidjelo proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu je također više puta izvođen na sud. U Njemačkoj je više od 30 tisuća potrošača do danas podnijelo tužbe. Investitori su se također obratili sudu u Njemačkoj, tražeći stotine milijuna eura odštete za gubitke.

Tagovi: Mercedes, dizelaši
PROČITAJ I OVO
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
OCJENE
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
MUNCHEN - Europska komisija škodi europskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na pozive iz vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskog sukoba.
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
UZLET
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
NEW YORK - Dionice Tesle skočile su u pretprodaji nakon što je Elon Musk rekao da su dioničari spremni odobriti njegov kontroverzni paket plaća od 56 milijardi dolara i odluku o preseljenju osnivanja proizvođača električnih automobila u Teksas.
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
SNAŽAN RAST
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
PEKING - Kineske dionice električnih vozila porasle su nakon što je EU uvela dodatne uvozne carine do 38%.
Europska unija uvodi više carine do 38% na kineska električna vozila
CARINE
Europska unija uvodi više carine do 38% na kineska električna vozila
BRUXELLES - Europska unija u srijedu je priopćila da će uvesti veće carine na uvoz kineskih električnih vozila, za koje je utvrdila da imaju "veliku korist od nepravednih subvencija" i predstavljaju "prijetnju od ekonomske štete" proizvođačima električnih vozila u Europi.
NIO objavio prodaju slabiju od očekivanja
PRODAJA
NIO objavio prodaju slabiju od očekivanja
PEKING - Kineski proizvođač električnih automobila NIO izvijestio je o slabijim prodajnim rezultatima od očekivanih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE