GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriza njemačke autoindustrije, posebno u električnom segmentu

Kriza njemačke autoindustrije, posebno u električnom segmentu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 13:20
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
BERLIN - Njemački proizvođači automobila predugo su zatvarali oči pred električnom mobilnošću. Skok s motora s unutarnjim izgaranjem na električne automobile posljednjih je mjeseci usporen i slabijom kupovnom moći u zemlji te ukidanjem državnih subvencija.

Popularnost njemačkih električnih modela posvuda istiskuju kineski i američki proizvođači, njemačka država se nada da će financiranjem razvoja u start-up tvrtkama pridonijeti većoj inovativnosti i prodaji e-automobila, koji će biti plod njemačkog znati kako.

Volkswagen je prošle godine prodao 9,2 milijuna automobila, od čega 8 posto električnih. Pomaci ka elektrifikaciji su spori, proizvodi preskupi. Kinezi se radije okreću vlastitim markama, a oprezni su pri kupnji njemački kupci, koji su pred Novu godinu ostali bez subvencija, piše RTV Slovenije.

"Mi smo tradicionalno jaka automobilska zemlja s motorima s unutarnjim izgaranjem. Sada smo usred promjene. Vozači nemaju dugogodišnjeg iskustva s električnim automobilima. Sve ovisi o infrastrukturi i navikama", rekla je Maren Petry iz konzultantske tvrtke tvrtka Berlin Partners.

Kako bi uhvatila korak s inovativnošću stranih marki automobila, njemačka država javnim sredstvima podupire razvoj tehnologija nove generacije u start-up tvrtkama. "Kada govorimo o budućnosti automobilske industrije, vidimo pozitivne čimbenike u Berlinu i Brandenburgu, ovdje je tvornica Tesla, uspostavlja se lanac nabave baterija, razvija se nova industrija. Sve je veći naglasak na razvoj softvera, mreže, autonomna vožnja. Oni razvijaju te start-upove u Berlinu, što je nedvojbeno pozitivan faktor", objasnio je Petry.

Automobilski koncerni ulažu ogromne količine novca u istraživanje i razvoj, a predviđaju da će i u tridesetim godinama 21. stoljeća proizvoditi vozila s različitim pogonima. Volkswagen reže troškove za deset milijardi eura, restrukturiranje je najavljeno u mnogim tvrtkama dobavljačima.

Konkurencija tjera na prodaju jeftinijih e-vozila. Iduće godine na tržištu bi se trebao pojaviti Škodin električni model za 25 tisuća kuna. Novi automobil u Njemačkoj u prosjeku stoji 45.000 eura, a električni čak i više, zbog čega se u Njemačkoj posebno probijaju strani brendovi.

Tagovi: njemasčka, automobili, volkswagen, mercedes, škoda, bmw
PROČITAJ I OVO
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE