GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko vrijedi rabljeni električni automobil?

Koliko vrijedi rabljeni električni automobil?
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 12:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rabljena električna vozila nova su pojava na tržištu i kupci pokušavaju dokučiti formulu za izračun njihove vrijednosti. Ključna su nepoznanica baterije i startupi nude pomoć u ocjeni njihovih performansi.

Kupci relativno lako procjenjuju vrijednost rabljenih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, oslanjajući se kilometražu i ‘starost’.

Te im karakteristike im neće puno pomoći u procjeni rabljenih električnih vozila, čija vrijednost uvelike ovisi o bateriji i njezinom punjenju.

Mjerenje performansi baterije donedavno je bilo ‘nemoguća misija’ i kočilo je prodaju rabljenih električnih vozila. Situacija se polako mijenja zahvaljujući skupini kompanija koje su uočile priliku i ponudile testove. Neki će korisniku oduzeti tek nekoliko minuta.

Britanski startup Altelium razvio je test i osmislio certifikate za baterije koje ove godine planira ponuditi u više od 7.000 autosalona u SAD-u i više od 5.000 u matičnoj Britaniji.

“Ako tržište rabljenih automobila ne funkcionira kako treba, neće funkcionirati ni tržište novih automobila i nećemo prijeći na električnu energiju”, ističe voditelj poslovnog razvoja u Alteliumu Alex Johns.

Baterija obično čini oko 40 posto cijene novog automobila i važno je kako se s njom postupa. Brže će ‘oslabiti’ ako se često brzo puni odnosno ako se puni iako njezin kapacitet nije ni do pola iskorišten, kao i kada se dugo ne koristi.

Austrijski startup Aviloo razvio je test za autosalone i vozače i utvrdio da nakon 100 tisuća prijeđenih kilometara stanje baterije može varirati do 30 posto.

Loša praksa vozača može značajno smanjiti kapacitet baterije i sniziti cijenu rabljenog vozila i za nekoliko tisuća eura, ističe izvršni direktor Avilooa Marcus Berger.

“Kod električnog vozila, kilometraža i starost ništa vam ne znače, važna je samo baterija”, tvrdi Berger.

Proizvođači automobila često navode “pretjerano ružičaste” podatke o razmaku između punjenja, upozoravaju kritičari, što znači da su neovisni testovi iznimno važni.

Problemi se već očituju u prodaji, koja je u rujnu u SAD-u pala za 32 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema startupu specijaliziranom za performanse baterija Recurrent. Usporedbe radi, prodaja rabljenih automobila na fosilna goriva pala je samo sedam posto.

Na britanskom tržištu rabljena električna vozila pojeftinila su u kolovozu za 23 posto dok su rabljena vozila s pogonom na fosilna goriva poskupjela najmanje četiri posto, budući da potrošače brinu baterije, navodi tvrtka AutoTrader.

Tagovi: električni automobili, baterije
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE