GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska električna vozila sve popularnija zbog niskih cijena i atraktivnih karakteristika

Kineska električna vozila sve popularnija zbog niskih cijena i atraktivnih karakteristika
USPON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 06:58
Autor: SEEbiz / BETA
ŠANGAJ - SUV na baterije kineske tvrtke BID Auto jedan je od vala kineskih izvoznih električnih automobila koji se počinju žestoko natjecati sa zapadnim i japanskim markama na njihovim tržištima.

Kineska električna vozila donose tehnologiju koja se brzo razvija i niske cijene za koje glavni financijski direktor Tesle Inc. kaže da su "zastrašujuće" za američku tvrtku.

BYD-ov ATTO 3 SUV, koji je krenuo u prodaju 31. siječnja, ima vrlo korisne značajke i atraktivnu cijenu od 33.000 USD – oko četvrtinu manje od sličnog Teslinog modela.

Ostali ambiciozni kineski izvoznici električnih vozila uključuju NIO, Zeekr iz Geely Group i proizvođača SUV-ova Ora iz Great Wall Motorsa.

Neki se natječu cijenom, drugi ističu performanse i značajke, vršeći pritisak na zapadne i japanske premium marke.

Kineski NIO Inc., koji je uvjerio domaće kupce da plaćaju cijene na razini Tesle do 80.000 dolara, kaže da će se njegov najnoviji SUV naći u prodaji ove godine iu Europi. Model ES6 može se pohvaliti glasovnim kontrolama i dometom od 610 kilometara bez punjenja baterija.

"Vrlo smo uvjereni da će se ES6 natjecati na tržištu vrhunskih SUV-ova", rekao je osnivač i izvršni direktor NIO-a William Li u intervjuu na sajmu automobila u Šangaju.

Prodaja vozila na baterije i benzinsko-električnih hibrida u Kini se prošle godine gotovo udvostručila na 6,9 milijuna vozila, oko polovice ukupnog broja takvih vozila prodanih diljem svijeta.

Taj uzlet proizvodnje podupiru višemilijunske subvencije vladajuće Komunističke partije, koja Kinu pokušava učiniti tvorcem čiste energije i drugih tehnologija. To zabrinjava američke i europske čelnike koji Kinu vide kao strateškog i industrijskog konkurenta.

Kineski brendovi su "ozbiljna konkurencija", kaže David Lee, analitičar u GlobalData.

Imaju "konkurentniju baterijsku tehnologiju" i mogu "obavljati bolje veleprodajno poslovanje", rekao je Lee.

BID Auto, u vlasništvu proizvođača baterija BID Co., bio je ispred Tesle u 2022. u ukupnoj prodaji s 1,9 milijuna vozila. Polovica su bili benzinsko-električni hibridi, dok je Teslina flota isključivo električna.

"Imamo puno poštovanja prema automobilskim kompanijama u Kini", rekao je izvršni direktor Tesle Elon Musk u razgovoru s financijskim analitičarima 25. siječnja. – Oni rade najviše i najpametnije.

Kineski brendovi razvijaju električna vozila čija cijena kreće od 14.500 dolara za mali SUV s dometom od 400 kilometara bez punjenja baterija.Kinezi su strašni, rekao je financijski direktor Tesle Zachary Kirkhorn.

Kineske marke električnih vozila spajaju istraživačke i dizajnerske centre u SAD-u i Europi s tvornicama u Kini.

Geelyjev Zeekr planira lansirati potpuno električnu limuzinu i SUV ove godine u Nizozemskoj i Švedskoj. Njegovo carstvo - "mini-Ujedinjeni narodi" kineskih i europskih dizajnera nalazi se u Göteborgu u Švedskoj, u susjedstvu Volva, drugog Geelyjevog brenda, dok su tvornice u Kini.

"Naša je ambicija biti ključni igrač u elektrificiranoj mobilnosti u Europi ovog desetljeća", rekao je izvršni direktor Zeekra Spiros Fotinos, veteran Toyote i njezine luksuzne marke Lexus. S "jasnom globalnom ambicijom", rekao je, "gledamo na prilike i pravi trenutak za druga tržišta."

Tagovi: kineski električni automobili, Great Wall motors, Geely, kompanija BYD, Nio motors, Tesla
PROČITAJ I OVO
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE