GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kanada povećala potporu Stellantisu za tvornicu baterija

Kanada povećala potporu Stellantisu za tvornicu baterija
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2023 / 16:51
Autor: SEEbiz
OTTAWA - Kanada je povećala planiranu potporu proizvođaču automobila Stellantisu za gradnju tvornice baterija u Ontariju, rekao je ministar industrije Francois-Philippe Champagne, signalizirajući oštru bitku za ulaganja u zelene tehnologije.

Kako bi se riješio "zastoj”, važno je da dio financijskog tereta preuzme i pokrajina Ontario, naglasio je ministar Champagne u utorak na tiskovnoj konferenciji u Seulu.

Stellantis je u ponedjeljak zaustavio gradnju tvornice baterija za električna vozila u Windsoru, vrijedne pet milijardi kanadskih dolara (3,7 milijardi dolara), koju gradi u partnerstvu s južnokorejskim LG Energy Solutionom (LGES).

Kanada nije osigurala ono što je već obećala, a nisu u pripremi ni novi pregovori, rekla je glasnogovornica kompanije LouAnn Gosselin.

Stellantis i LGES najavili su ulaganje u ožujku prošle godine, a problemi su iskrsnuli nakon što su Sjedinjene Države u kolovozu usvojile zakon o smanjenju inflacije (IRA), golemi paket poticaja tvrtkama za čistu tehnologiju, rekao je Champagne.

"Tvrtka nas je zamolila da se vratimo za stol", rekao je kanadski ministar industrije.

"U dobroj vjeri ... rekli smo da ćemo omogućiti iste uvjete kao i SAD i da ćemo im ponuditi pošten dogovor, prilično sličan onome koji smo ponudili Volkswagenu."

Stellantis je potvrdio da se o povećanju poticaja pregovaralo nakon što je SAD usvojio zakon o smanjenju inflacije.

U travnju Ottawa je pristala osigurati do 13 milijardi kanadskih dolara poreznih olakšica za proizvodnju i 700 milijuna bespovratnih sredstava kako bi potaknula njemačkog proizvođača automobila Volkswagen da planiranu tvornicu u Sjevernoj Americi izgradi upravo u Kanadi.

To je bila najveća pojedinačna investicija u kanadskom lancu opskrbe električnih vozila otkada se prikupljaju podaci.

Vlada Ontarija obećala je VW-u 500 milijuna kanadskih dolara izravnih ulaganja, a isti je iznos prošle godine ponudila i Stellantisu.

Kanada Stellantisu sada nudi porezne olakšice za proizvodnju, rekao je Champagne, "a to će donijeti veliku ekonomsku korist ljudima u Ontariju i zato mislimo da je jedino pošteno ... da i pokrajina (Ontario) plati svoj dio".

Premijer Ontarija Doug Ford rekao je u ponedjeljak da dodatni novac mora osigurati savezna vlada. Njegov ured u utorak nije želio komentirati poruku saveznog ministra industrije da bi Ontario trebao snositi dio financijskog tereta.

Tagovi: Stellantis, Kanada
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE