GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će ubuduće izgledati naplata cestarine

Kako će ubuduće izgledati naplata cestarine
NOVI SUSTAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 20:30
Autor: SEEbiz/NovaTV
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) u petak su objavile da su za izvođača novog sustava naplate cestarina izabrale ponudu zajednice ponuditelja u kojoj su slovački SkyToll i češki TollNet, koji su ponudili cijenu od 79,9 milijuna eura (bez PDV-a), s rokom završetka dvije godine od sklapanja ugovora.

Profesor Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti u Dnevniku Nove TV pojasnio je kako bi trebao funkcionirati taj sustav

Novi sustav naplate cestarine koristit će dvije u svijetu provjerene tehnologije - DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu cestarine korisnicima ENC uređaja; te ALPR tehnologiju (prepoznavanje registarskih pločica vozila) za naplatu cestarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila, izvijestio je HAC.
To u praksi znači da neće biti zaustavljanja vozila kad prolaze kroz zonu naplate, rekao je Ševrović.

Na HAC-ov natječaj za naplatu cestarine stiglo 10 ponuda, najjeftiniji su Slovaci
'Ono što sad znamo da bi se naplata trebala odvijati pri brzinama slobodnog tola, dakle, kamere bi trebale bez usporavanja očitati ili vaš ENC ili registracijske pločice', rekao je.

Uređaji će biti montirani na metalnim konstrukcijama, portalima, a Ševrović navodi kako će se oni nalaziti stotinjak kilometara od sadašnje naplatne postaje Lučko.

'Kamera će snimati registraciju, tip i boju vozila, i tako će HAC moći registrirati prekršitelje', precizirao je Ševrović

Profesor navodi kako će se korisnici moći registrirati putem weba, ali i fizički na nekim mjestima na cesti. Isto vrijedi i za strane turiste.

'Intencija je da cijena ostane ista, a da naplata ostane po kilometru, jednako kao i do sada', zaključio je Ševrović.

Tagovi: hac, cestarina, naplata cestarine, marko ševrović
PROČITAJ I OVO
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE