GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija razmatra kupnju udjela u Stellantisu

Italija razmatra kupnju udjela u Stellantisu
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 13:12
Autor: SEEbiz
RIM - Italija je otvorena za kupnju udjela u proizvođaču automobila Stellantis, rekao je ministar industrije Adolfo Urso, najavivši da će građanima biti osigurano 950 milijuna eura subvencija za kupnju "čišćih" automobila.

Najava novih poticaja poklopila se sa sukobom talijanske vlade s automobilskim divom i njegovim glavnim direktorom Carlosom Tavaresom oko razine proizvodnje u zemlji.

Urso je rekao da se Stellantis obvezao povećati proizvodnju u Italiji na razinu od milijun vozila, što je posljednji put postignuto 2017. godine. Ukupan broj vozila proizvedenih prošle godine bio je oko 750.000.

Nadalje je sugerirao da bi Italija mogla parirati francuskoj vladi preuzimanjem udjela u proizvođaču automobila, čije druge marke uključuju Peugeot i Jeep, izvijestio je Reuters.

"Ako Tavares tvrdi da bi Italija trebala učiniti isto što i Francuska, koja je povećala svoja aktivna ulaganja u Stellantis, onda mogu tražiti." Možemo razgovarati o tome zajedno", rekao je Urso novinarima 1. veljače.

Francuska sada ima šest posto udjela u Stellantisu.

S druge strane, u lipnju prošle godine John Elkann, predsjednik Stellantisa, koji posluje i u Srbiji, rekao je da njegova kompanija ne bi trebala dodati talijansku državu svojim dioničarima.

Talijanska premijerka Giorgio Meloni rekla je nedavno da Stellantis ponekad povlači poslovne poteze "štetne za talijanske nacionalne interese".

Tavares se požalio da su "talijanski poticaji za razvoj električnih vozila manji od onih u drugim velikim europskim zemljama".

Italija će ove godine građanima dati 950 milijuna eura poticaja za kupnju čišćih automobila kako bi se oživjela proizvodnja u automobilskom sektoru.

Vlada će građanima s najnižim primanjima osigurati do 13.750 eura subvencija za kupnju novog, potpuno električnog vozila po cijeni do 35.000 eura bez PDV-a, objavilo je talijansko Ministarstvo industrije.

Građani će imati pravo i na poticaj do 10.000 eura za novi plug-in hibrid koji košta do 45.000 eura.

Vlada će također dati poticaje za kupnju najmodernijih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, ali oni će biti manji.

Do sada su talijanski građani za kupnju električnih vozila mogli računati na najviše 5000 eura.

Tagovi: italija, stellantis, urso, elkann, meloni, tavares
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE