GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori pesimistični oko dionica Tesle

Investitori pesimistični oko dionica Tesle
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2024 / 20:23
Autor: SEEbiz / Yahoo! Finance
NEW YORK - Neslužbena anketa institucionalnih ulagača Tesle (TSLA) koju je proveo Morgan Stanley pokazala je da su mnogi negativno nastrojeni i očekuju da će dionica u sljedećih šest mjeseci imati lošu izvedbu.

"Upravo smo se vratili s lako najopasnijeg od naših Tesla bull/bear ručkova... ali iz doduše razumljivih razloga", napisao je analitičar Morgan Stanleyja Adam Jonas u bilješci u srijedu. “Neki su sumnjali hoće li prodaja uopće rasti ove godine. Većina vidi pad konsenzusa i AI za sada 'izvan stola'."

Jonas je rekao da je njegov dojam s ručka, poluredovitog okupljanja koje Morgan Stanley održava za svoje institucionalne klijente, da su "svi osjećali da će dionice imati lošu izvedbu u sljedećih 6 mjeseci". Dionice Tesle pale su od početka 25% do danas.

Jonas je naveo nekoliko razloga za sveukupno opadanje među klijentima, a jedan od najvećih je AI i Teslino isključenje iz napretka tehnologije vezanog uz AI.

“Elon Musk smatra se 'skrajnut' Teslu od teme umjetne inteligencije za 2024., dopuštajući investitorima da se usredotoče na sve lošiju priču o potražnji za električnim vozilima,” napisao je Jonas.

Ovo je vjerojatno posljedica niza tweetova Elona Muska sredinom siječnja u kojima je napisao da bi mu bilo "neugodno razvijati Teslu u lidera u AI i robotici bez ~25% glasačke kontrole." Mnogi su to vidjeli kao Muskovu prijetnju da će usmjeriti napore AI-ja u zasebne kompanije, čime će Tesla lišiti dobiti ostvarene u svojim naporima AI-a, a Musk također zahtijeva veću kompenzaciju u obliku donacija za dionice od Teslinog Upravnog odbora.

Jonas je u prošlosti oduševljeno pisao o Teslinoj umjetnoj inteligenciji i umijeću superračunala te je modelirao Teslin dugoročni rast koristeći te faktore. Jonas je primijetio da Morgan Stanleyeva procjena Teslinog temeljnog auto poslovanja predstavlja samo 22% od ciljne cijene tvrtke od 345 USD, dok ostale Tesline igre poput umjetne inteligencije, mrežnih usluga voznog parka i oblaka, robotike, softvera (samostalna vožnja) i superračunala čine ostatak.

Tagovi: Tesla, musk, morgan stanley
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE