GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle

I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
UDAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz
HELSINKI - Nekoliko tjedana nakon što su svoja radna mjesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj - štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati diljem Skandinavije.

Pritisku na Teslu, zbog odbijanja pregovaranja o pravima radnika - pridružili su se konačno i mirovinski fondovi Norveške, Danske i Švedske.

Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice.

Norveški fond upravlja imovinom u vrijednosti 1,5 bilijuna dolara i spada među najveće burzovne investitore u svijetu. Fondom upravlja Norges Bank Investment Management (NBIM) - sedmi najveći dioničar Tesle, s udjelom od 0,88 posto, vrijednim oko 6,8 milijardi dolara, piše HRT.

Nešto ranije, danski mirovinski fond prodao je vlasničke udjele (dionic) u Tesli i to u vrijednosti 68,9 milijuna dolara. I skupina švedskih mirovinskih fondova pozvala je Teslu da potpiše ugovor sa sindikatom, ali zasad ne namjeravaju prodavati njegove dionice.

Ove objave mirovinskih fondova uslijedile su nakon vala radničkog nezadovoljstva u skandinavskim zemljama. Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall stupili su u štrajk 27. listopada, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje.

Njima su se priključili i sindikati lučkih radnika, električara, čistača i poštanskih službenika, koji su kompaniji prestali isporučivati poštu i registarske pločice za nove automobile. Sindikate je poduprlo i pravosuđe. Švedski sud odbio je zahtjev Tesle da se okonča blokada dostave pošte i registarskih tablica, do konačne presude.

Solidarnost tu ne prestaje, pa će najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru planira od kraja mjeseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu.

I finski sindikat radnika u sektoru prijevoza AKT blokirat će od 20. prosinca pretovar Teslinih vozila namijenjenih švedskom tržištu u svim domaćim lukama. Solidariziranje lučkih radinika onemogućit će Tesli isporuku automobila na švedsko tržište, piše Reuters.

Skandinavske zemlje predstavljaju ključna tržišta za Teslu, tvrku koja vodi politiku nepristajanja na kolektivno pregovaranje. Iz Tesle su poručili kako "njihovi zaposlenici imaju jednako dobre ili bolje uvjete od onih koje zahtijeva švedski sindikat IF Metall".

Elon Musk je prošlog tjedna izjavio: 'Ne slažem se s idejom sindikata, ne sviđa mi se stvaranje odnosa gospodar-seljak.'

Norveška je prošle godine bila Teslino četvrto najveće tržište po broju prodanih novih automobila. Švedska je bila peto, a Teslin Model Y je bio najprodavaniji automobil u Švedskoj ove godine.

Tagovi: tESLA, SKANDINAVIJA, FINSKA, ŠVEDSKA, NORVEŠKA, DANSKA, MUSK
PROČITAJ I OVO
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE