GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Dubrovnik kroz projekt EU-a nabavio četiri električna teretna bicikla

Grad Dubrovnik kroz projekt EU-a nabavio četiri električna teretna bicikla
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - U sklopu projekta EU-a "City Changer Cargo Bike" Grad Dubrovnik nabavio je četiri električna teretna bicikla vrijedna 130 tisuća kuna, a na predstavljanju u utorak pred palačom Sponzom rečeno je da će se njima koristiti gradska uprava te komunalna društva Čistoća i Vrtlar.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je tom prigodom kako je riječ o pilot-projektu te da će se nabaviti još vozila ako se to pokaže korisnim.

"Višekratno smo isticali koliko je bitno transformirati grad i promatrati ga na drukčiji način, okrenuti se električnoj energiji i tehnologiji električnih vozila, koja su budućnost u Dubrovniku, ali i u svijetu", rekao je Franković.

Istaknuo je kako u prvom dijelu bicikli nisu namijenjeni građanima, ali i to je moguće u budućnosti.

"Jedna ideja je prijevoz građana starije dobi iz povijesne jezgre do autobusa ili taksija, a druga je portirska služba u povijesnoj jezgri, čime bismo riješili problem buke koju stvara prtljaga u ranim jutarnjim satima. Svakako želimo smanjiti opterećenje povijesne jezgre i spriječiti uništavanje pločnika", objasnio je Franković.

Podsjetio je kako je s HEP-om potpisan povoljan ugovor da u Dubrovniku bude više punionica, čime bi se ispunio jedan od uvjeta za uvođenja električnih taksija.

"Naravno da je to potrebno i zakonski riješiti. Uz to, pripremamo i projekt električnih autobusa. Već je trebao prvi doći na probu, ali nas je koronavirus spriječio", rekao je Franković i dodao kako je za "car sharing" sustav dosad sklopljeno 537 ugovora.

"Zbog koronavirusa, taj sustav još nije zaživio, ali i Ljubljani, koja je prvak u tome, trebalo je pet godina. Pozivam građane da još više koriste taj sustav. Grad je pokriven na sedam lokacija, od kojih su dvije gradske. Nadam se skorom širenju i na Mokošicu", istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Projekt Europske unije "City Changer Cargo Bike" dio je programa HORIZON 2020 i vrijedan je 28,6 milijuna kuna, a Grad Dubrovnik za tu će svrhu nepovratno dobiti 984 tisuće kuna.

Gradovi nositelji projekta su Utrecht, Cambridge, San Sebastian i Copenhagen, a Dubrovnik je grad partner.

Svrha projekta jest potaknuti održivu mobilnost uporabom inovativnih rješenja u teretnom prometu. Upravo se upotreba teretnih bicikala u europskim gradovima pokazala kao vrlo uspješan model rješavanja problema istovara tereta, posebno u pješačkim ili "car free" zonama. Osim toga, velika je ekološka korist jer se smanjuje emisija ugljičnog dioksida te buka i gužva.

Tagovi: Grad Dubrovnik, City Changer Cargo Bike, električni teretni bicikli, Mato Franković
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE