GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ferrari rezultatima nadmašio očekivanja analitičara

Ferrari rezultatima nadmašio očekivanja analitičara
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 16:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Proizvođač luksuznih sportskih automobila Ferrari nadmašio je rezultatima očekivanja analitičara za četvrto tromjesečje i završio rekordnu godinu s dobiti.

Proizvođač automobila izvijestio je o neto dobiti od 1,26 milijardi eura, ili 1,36 milijardi dolara, za 2023., uključujući 294 milijuna eura, ili 317,9 milijuna dolara, tijekom četvrtog tromjesečja. Njegova prilagođena zarada prije kamata i poreza, ili EBIT, iznosila je 1,62 milijarde eura, ili 1,75 milijardi dolara, za godinu, uključujući 372 milijuna eura, ili 402,3 milijuna dolara, u posljednjem kvartalu. Oba su bila godišnji rekordi za tvrtku.

Ferrarijevi prihodi prošle godine porasli su 17% na 5,97 milijardi eura, ili 6,46 milijardi dolara, uključujući povećanje od 11% u četvrtom tromjesečju u odnosu na 1,37 milijardi eura godinu dana ranije, 2022.

Očekuje se da će takvi rekordi biti kratkog vijeka, jer Ferrari predviđa da će premašiti mnoge od tih rezultata 2024. Prognoza tvrtke za ovu godinu poziva na prihod od više od 6,4 milijarde eura, ili 6,9 milijardi dolara, i prilagođenu dobit po dionici od najmanje 7,50 eura, s prilagođenom EBIT maržom od najmanje 38%. Očekuje se da će njegove prilagođene profitne marže biti jednake ili malo niže nego 2023.

Dionice Ferrarija dosegnule su u četvrtak novu najvišu razinu u 52 tjedna, dobivši otprilike 12% na gotovo 390 dolara po dionici na burzi u New Yorku. Prethodni najviši iznos kompanije u 52 tjedna od 372,42 USD dogodio se 11. prosinca.

Evo kako je tvrtka poslovala u četvrtom kvartalu, u usporedbi s prosječnim procjenama koje je sastavio LSEG, prije poznat kao Refinitiv:

Zarada po dionici: 1,62 eura prilagođeno naspram očekivanih 1,50 eura
Prihod: 1,523 milijarde eura naspram očekivanih 1,506 milijardi

Isporuke Ferrarija porasle su 3% prošle godine na 13.663 vozila u 2023., uključujući 3.245 jedinica u četvrtom tromjesečju.

"Sada je pred nama vrlo važna godina u izvršenju našeg poslovnog plana, koji se nastavlja prema planu svojim pomno isplaniranim putem", rekao je izvršni direktor Ferrarija Benedetto Vigna u priopćenju. “Rekordni rezultati iz 2023., ambicije koje imamo za 2024., zajedno s iznimnom vidljivošću naše knjige narudžbi omogućuju nam da gledamo na vrhunske ciljeve za 2026. s većim povjerenjem.”

Tagovi: Ferrari, Maranello
PROČITAJ I OVO
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
PARKING
Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
ZAGREB - Kao da ionako ne nedostaje parkirališnih mjesta u metropoli, stanari centra posljednjih se tjedana suočavaju s dodatnim problemom - na postojećim parkiralištima ukidaju se mjesta za parkiranje kako bi se na njima postavili podzemni spremnici za smeće, a kad se tome pridodaju parkirna mjesta ukinuta zbog skela i obnove, jasno je da se prostori za parkiranje drastično smanjuju dok broj automobila raste.
Ženevski sajam automobila ponovno otvorio svoja vrata
DOGAĐAJI
Ženevski sajam automobila ponovno otvorio svoja vrata
ŽENEVA - Nakon gotovo petogodišnje pauze uzrokovane problemima u industriji tijekom pandemije covida-19, Ženevski međunarodni sajam automobila ponovno je otvorio svoja vrata.
BYD s novim super automobilom napada Ferrari i Lamborghini
POTEZI
BYD s novim super automobilom napada Ferrari i Lamborghini
PEKING - BYD Co. je u nedjelju debitirao sa svojim najskupljim automobilom, 1,68 milijuna juana (233.450 USD) potpuno električnim superautomom visokih performansi koji se suprotstavlja luksuznim opcijama koje "gutaju" gorivo koje nude konkurenti kao što su Ferrari NV i Lamborghini.
Xiaomi ima velike ambicije s novim električnim vozilom, cilja na 20 milijuna premium korisnika
STRATEŠKI
Xiaomi ima velike ambicije s novim električnim vozilom, cilja na 20 milijuna premium korisnika
PEKING – Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi vjeruje da je identificirala potrošačku nišu koja će isplatiti svoj nadolazeći električni automobil na žestoko konkurentnom tržištu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE