GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska potražnja za automobilima snažno pala i u veljači

Europska potražnja za automobilima snažno pala i u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 14:27
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska potražnja automobilima ponovo je snažno pala u veljači pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je u Hrvatskoj pad bio znatno blaži nego u siječnju, pokazalo je izvješće udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) u veljači registrirano 771.486 novih automobila, najmanje u tom mjesecu od 2013. godine, izvijestsila je ACEA u srijedu.

Podatak pokazuje pad europske potražnje za automobilima gotovo za petinu na godišnjoj razini. U siječnju potonula je 24 posto.

Mjere ograničenja i neizvjesnost zbog Covida-19 zakočile su potražnju i u drugom mjesecu 2021. godine, konstatira udruženje, ukazujući na pad potražnje na sva četiri vodeća europska tržišta.

Najsnažnije je pala potražnja u Španjolskoj, za 38,4 posto. Slijede Francuska, Njemačka i Italija gdje se smanjila otprilike za petinu. Najblaži pad bilježila je Italija koja je registrirala 12 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U Hrvatskoj je u veljači prema ACEA-inim podacima registriran 3.421 novi automobil, što je za 4,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju njihov je broj bio manji 21,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U prva dva ovogodišnja mjeseca u 26 zemalja EU-a registrirano je ukupno 1,4 milijuna novih automobila, za 21,7 posto manje nego u istom razdoblju 2020., neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u siječnju i veljači potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gdje je gotovo prepolovljena.

Slijedi Njemačka gdje je smanjena za četvrtinu. Francuska i Italija bilježile su osjetno blaži pad, za 14,2 odnosno 13,1 posto.

U Hrvatskoj je u prva dva ovogodišnja mjeseca prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 6.319 novih automobila, što predstavlja pad od 13,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Tagovi: prodaja automobila u EU, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, ACEA
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE