GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska potražnja za automobilima pala i u veljači

Europska potražnja za automobilima pala i u veljači
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potražnja za automobilima u EU ponovo je pala u veljači, osmi mjesec zaredom, zbog poremećaja u opskrbnim lancima, a pad je bilježila i Hrvatska, pokazalo je u četvrtak izvješće europske udruge proizvođača automobila ACEA.

U veljači je u EU registrirano 719.465 novih automobila, za 6,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i najmanje u drugom mjesecu u godini otkada je ACEA 1993. počela prikupljati podatke.

U siječnju njihov je broj pao za 6,0 posto.

Na potražnju su i u veljači utjecali poremećaji u lancu nabave.

Među vodećim tržištima Italija i Francuska bilježile su dvoznamenkasti pad potražnje, za 22,6 odnosno 13 posto

Najveće europsko tržište automobila, ono Njemačke, poraslo je pak 4,2 posto. Rast je bilježila i Španjolska, za 6,6 posto.

U Hrvatskoj je u veljači prema podacima ACEA-e registrirano 2.879 novih automobila, za 15,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju njihov je broj na godišnjoj razini porastao za 1,6 posto.

"Nove" članice EU-a gotovo su se izjednačile sa "starima", uz stope pada potražnje od 6,1 odnosno 6,8 posto, pokazuje izvješće.

Slab početak godine

Podaci za siječanj i veljaču pokazuju da je u EU registrirano 1,4 milijuna novih automobila, za 6,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, utvrdila je ACEA.

Među vodećim tržištima Italija i Francuska bilježile su pad od 21,1 odnosno 15,7 posto, dok je u Njemačkoj i Španjolskoj potražnja porasla za 5,6 odnosno 4,2 posto.

U Hrvatskoj su u prva dva ovogodišnja mjeseca, prema podacima ACEA-e, registrirana 5.823 nova automobila, za 7,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U skupini "novih" članica EU-a potražnja je na početku godine pala 1,2 posto, a u onim "starima" za 7,1 posto, utvrdila je udruga.

Tagovi: prodaja automobila u EU, ACEA
PROČITAJ I OVO
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
Honda će udvostručiti ulaganja u električna vozila
INVESTICIJE
Honda će udvostručiti ulaganja u električna vozila
TOKYO - Japanski proizvođač vozila Honda udvostručit će svoja planirana ulaganja u električna vozila do 2030.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE