GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU bi mogla znatno povećati carine na sumnjivo jeftine električne automobile iz Kine

EU bi mogla znatno povećati carine na sumnjivo jeftine električne automobile iz Kine
TRGOVINSKI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz
EBRUXELLES - Europska istraga o kineskim javnim subvencijama za električne automobile mogla bi dovesti do značajnog povećanja carina na te automobile u EU, rekao je u nedjelju europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

"Općenito, ako pogledamo što se događa, to (kineske subvencije) dovodi do povećanja carina od 10 do 20 posto", rekao je za francuski televizijski kanal LCI.

Thierry Breton je, međutim, ostao oprezan u pogledu ishoda postupka.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je najavila otvaranje istrage o kineskim javnim subvencijama za električne automobile, kako bi se europska industrija obranila od onoga što se smatra "umjetno niskim" cijenama.

Ako na kraju istrage Komisija utvrdi kršenja trgovinskih pravila, mogla bi nametnuti kaznene carine na kineska vozila, riskirajući "trgovinski rat" s Pekingom.

"Danas u EU postoji carina od 10 posto na električna vozila koja dolaze iz Kine, au Sjedinjenim Državama je 27,5 posto", istaknuo je Breton.

Tijekom istrage, EU će promatrati "izravne ili neizravne subvencije" koje primaju proizvođači u Kini, rekao je.

"Bit će i razgovora s kineskim vlastima, s proizvođačima automobila", najavio je Breton, dodavši da će se to odnositi na "sve automobile proizvedene u Kini, bez obzira na marku".

Stručnjaci procjenjuju da je cjenovna prednost kineskih vozila u odnosu na ona proizvedena u Europi oko 20 posto.

Ali tamo gdje Bruxelles sumnja na nezakonite postupke, Peking jednostavno vjeruje da ubire plodove svojih ulaganja.

Prema Kini, europski pristup je "otvoreni protekcionizam" i "negativno će utjecati na gospodarske i trgovinske odnose između Kine i Europske unije".

Kina već dugo razvija motore za električne automobile i preuzela je vodstvo nad Europom, posebice u baterijskim tehnologijama.

Njegovi se proizvođači oslanjaju na svoje ogromno domaće tržište da bi se sada preselili u inozemstvo u velika bogata gospodarstva od kojih imaju koristi.

EU bi se mogla "navući" na kineske baterije kao što je bila na rusku energiju


Evropska unija bi do 2030. mogla postati jednako ovisna o Kini za litij-ionske baterije i gorivne ćelije kao što je bila ovisna o Rusiji za energiju prije rata u Ukrajini, osim ako ne poduzme snažne mjere, navodi se u dokumentu pripremljenom za lidere EU.


Dokument, do kojeg su došli novinari Reutersa, bit će temelj rasprava o evropskoj ekonomskoj sigurnosti tokom sastanka lidera EU u Granadi u Španiji 5. oktobra.

Zabrinuti rastućom globalnom samouvjerenošću i ekonomskom težinom Kine, lideri EU će raspravljati o prijedlozima Evropske komisije za smanjenje rizika da Evropa bude previše ovisna o Kini i potrebi diverzifikacije prema Africi i Latinskoj Americi.

Navodi se da će zbog prirode obnovljivih izvora energije poput sunca ili vjetra, Evropa trebati načine za skladištenje energije kako bi postigla svoj cilj neto nulte emisije ugljičnog dioksida do 2050. godine.

"Ovo će dramatično povećati našu potražnju za litij-ionskim baterijama, gorivnim ćelijama i elektrolizerima, za koju se očekuje da će se u idućim godinama povećati između 10 i 30 puta", stoji u dokumentu koji je pripremilo špansko predsjedanje EU.

Iako EU ima jaku poziciju u međufazama i fazama sklapanja proizvodnje elektrolizera, s više od 50% globalnog tržišnog udjela, uveliko se oslanja na Kinu za gorive ćelije i litij-ionske baterije ključne za električna vozila.

"Bez provedbe snažnih mjera, evropski energetski ekosistem bi do 2030. mogao imati ovisnost o Kini drugačije prirode, ali sa sličnom oštrinom, od one koju je imao o Rusiji prije invazije na Ukrajinu", navodi se.


Prema Evropskoj komisiji, 2021. godine, godinu prije ruske invazije na Ukrajinu, EU je preuzela više od 40% ukupne potrošnje plina, 27% uvoza nafte i 46% uvoza ugljena iz Rusije.

Prekid kupovine gasa iz Rusije izazvao je šok cijena energije u EU i porast potrošačke inflacije, prisilivši Europsku centralnu banku da naglo podigne kamatne stope u potezu koji je zauzdao ekonomski rast.

Litij-ionske baterije i gorivne ćelije nisu jedino područje ranjivosti EU, navodi se u dokumentu.

"Sličan scenarij mogao bi se odvijati u digitalno-tehnološkom prostoru", stoji u dokumentu.

"Prognoze sugeriraju da će potražnja za digitalnim uređajima kao što su senzori, dronovi, poslužitelji podataka, oprema za pohranu i mreže za prijenos podataka naglo porasti u ovom desetljeću. EU ima relativno jaku poziciju u posljednjem, ali pokazuje značajne slabosti u drugim područjima", navodi se.

Do 2030. godine ova bi ovisnost o inozemstvu mogla ozbiljno spriječiti povećanje produktivnosti koje je hitno potrebno evropskoj industriji i sektoru usluga te bi mogla spriječiti modernizaciju poljoprivrednih sistema koji su ključni za rješavanje klimatskih promjena.

Tagovi: ELEKTRIČNI AUTOMOBILI, TRGOVINA, CARINE
PROČITAJ I OVO
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE