GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Tesle mogle bi uskoro ući u sastav indeksa S&P 500

Dionice Tesle mogle bi uskoro ući u sastav indeksa S&P 500
PREKRETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 21:02
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Tesla planira izvijestiti o svojim rezultatima za drugi kvartal u srijedu nakon zatvaranja tržišta, a sve oči uprte su u posljednje razdoblje tvrtke.

To je zato što bi četvrti uzastoopni kvarrtal prijavljene profitabilnosti na osnovi GAAP-a učinila da tvrtka Elona Muska ispunjava uvjete za ulazak u S&P 500 indeks.

Povećava se pretpostavka da će kompanija dostići ovu prekretnicu - cijelu godinu prijavljene profitabilnosti - budući da je Tesla izvijestio o rekordnom broju isporuka automobila ranije u srpnju. Elon Musk poticao je glasine, a zaposlenicima je poslao e-poruku nagovještavajući da postoji vjerojatnost da će tvrtka ostvariti kvartalni profit.

Dionice su skočile više od 50% samo od početka ovog mjeseca - a od početka godine tržišna je kapitalizacija utrostručena - jer su se ulagači kladili na uključivanje tvrtke, što bi moglo značiti nagli skok potražnje za pasivnim fondovima koji prate referentnu vrijednost.

Ali to nije gotov posao. Čak i ako tvrtka izvijesti četvrti uzastopni kvartal o dobiti, nema garancije da će biti dodana u S&P 500.

Sastav S&P 500 određuje se prema onome što je poznato pod nazivom "Odbor za indekse" pri S&P Dow Jones indeksima. Uključivanje u indeks temelji se na kvantitativnim i kvalitativnim faktorima.

Tvrtke moraju biti osnovane u SAD-u i kotirati na NYSE, Nasdaq ili Cboe. Također moraju imati tržišnu kapitalizaciju veću od 8,2 milijarde dolara i izvještavati o četiri uzastopne kvartalne dobiti kako je određeno američkim općenito prihvaćenim računovodstvenim načelima (GAAP).

No, čak i ako tvrtka ispunjava ove kriterije kao i ostale odredbe, to još uvijek ne jamči uključivanje u indeks, rekao je Howard Silverblatt, viši analitičar indeksa u S&P Dow Jones Indeks.

"Svrha indeksa je refleksija američkog tržišta", rekao je. "Kada idete staviti tvrtku - da biste je zapravo odabrali - ona se mora uklopiti u algoritam tako da predstavlja tržište, ima likvidnost i veličinu", dodao je.

Odbor se sastaje tromjesečno kako bi ponovno izbalansirao indeks, a sljedeći sastanak zakazan je za treći petak u rujnu.

Tagovi: Tesla, S&P 500, NYSE, Wall Street, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE